Ekologiskt jordbruk diskuteras

Marit Paulsen försökte få igång diskussionen angående ekologiskt jordbruk. Hon lyckades nästan men sågades av ideologiska politiker som bara bestämt att ekologiskt är bra.

Det är det inte. I början kan det funka. När man lever på gamla lagrar som en följd av traditionellt jordbruk. Vartefter sjunker avkastningen, jordarna utarmas, ogräsinslagen ökar. Allt detta med bibehållet, eller fler överkörningar. Avkastningen per liter diesel minskar - den sk. klimatpåverkan ökar i förhållande till avkastningen. Kompensation görs med skattepengar i form av EU stöd.

Man behöver väl inte vara någon Higgins för att räkna ut det korkade i det. I dagens SvD tar ett antal personer från SLU till orda i frågan.

Det är inte bara att gå tillbaka till det gamla med giftfri odling, kossorna betamdes i hgen etc. etc. Vi måste utveckla våra moderna metoder med så lite miljöpåverkan som möjligt.

Då kan vi möta framtiden.

Kommentarer:

1 GunnarE:

Hur är det med det jag tidigare läst om att hårt driven konstgödslad odling försämrar livskraften i förnan och bäddar för sämre fukthållningn och risk för erosion.

GunnarE

2 johanna:

Vad Marit missar är att människor dör av medlen man besprutar växterna med. 200.000 människor runt om i världen varje år. ännu fler skadas. genom att köpa ekologiskt (och även fairtrade) visar man att man vill ha en förändring.

3 Yoghurt:

De här forskarna är bara ute efter forskningsanslag! Det de säger vilar inte på vetenskaplig grund. Det går alldeles utmärkt att odla ekologiskt och få lika stor eller större skörd som med bekämpningsmedel, detta samtidigt som jorden förbättras för varje år. Det går till och med att göra samtidigt som arbetsinsatsen minskar dramatiskt jämfört med bekämpningsmedelsbaserad odling. Naiva som tror på de här "forskarna" föreslår jag läser The One-Straw Revolution av Masanobu Fukuoka, han bevisade i praktiken motsatsen till vad de säger. "Forskarna" på SLU som gått ut i media börjar få panik eftersom deras levebröd är just bekämpningsmedel! Observera att forskarna som gått ut i media bara är de forskare på SLU som arbetar med bekämpningsmedel.

4 Wolter:

Man blir inte klok på det. Självklart ska vi ha så effektivt jordbruk med så lite giftanvändning som möjligt. Jag visste inte att 200.000 människor dog. Var? Hur?

Livsmedelsproduktion är komplicerat och politiserat. Förhoppningsvis kommer vi runt blindskären och lyckas försörja fler och fler. Grundförutsättningen är dock ett ökat välstånd, vilket i sin tur kräver ekonomiskt tillväxt, fri handel och en allmänt ökad frihet i världen.

Kommentera här: