Vad är en filé?

Enligt Wikipedia något ofullständiga, just påbörjade, artikel:

"Filé
(av franska fillet) är en styckningsdetalj för kött. Filé är en mycket mör köttbit, och är i allmänhet den styckningsdetalj som kan säljas till det högsta priset. Exempel på filé är oxfilé och fläskfilé.I de flesta fall utgörs filé av långa ryggmuskler från det slaktade djuret (blir det filé först när det är slaktat? - min anm.), framför allt psoas major, en muskel på insidan av ryggen mot beckenet, eftersom även denna är mycket mör".

Tyvärr håller sig varken kött eller kycklingindustrin till detta. Som ovan sagts kallar man bröstbitar av kyckling för filé. Inte nog med det - man skär ur benen ur lårklumpen och kallar det "Lårfillé av kyckling". Kan köpas fryst. Vad är då kvar på kycklingen som inte kallas filé? Glasklart - kan tyckas i tider då det är just glas som sänker kycklingförsäljningen.

Av gris kallar man ofta vanlig hederlig kotlett för ytterfilé. Jag var på en sån där gigantisk mathall förra sommaren och stötte på en demonstratis. Vet ni vad hon sålde? Skinkfilé! Smaka på det ordet - skinkfilé. Här ett recept från Scan.

Vad är nu detta?
Gnälligt? Kanske. - men det handlar om heder. inte bara försäljning. Saker och ting skall kallas sitt rätta namn. Respekten för vår mat urholkas. Varför inte kalla allt vi äter för file? Har man lyckats göra en kyckling till en enda stor filé, varför inte bestämma (det kan man nog göra politiskt, eller så) att hela grisen också är en enda stor file`. Det blir ju rättvist om inte annat.

Nej, det är ett hån mot uppfödarna som sliter, dignande under lagar och regler för att ta fram en produkt de nästan inte får betalt för. Genom att ljuga/döpa om styckningsdetaljerna, fixa till en juste förpackning och göra smaskiga recept får men en, på sommaren, osäljbar svinskinka att sälja som smör i solsken.

Det visar på ett förakt för konsumenten. Ofta hör man att konsumenten vill ha si och konsumenten vill ha så. I själva verket tycks köttindustrin vara mycket nöjd med en utbredd okunskap som gör att denna tramsiga produktutveckling lyckas.

Kommentera här: