Ingen har tänkt

Jag brukar säga att det är dåligt när alla tänker samma sak - men det är sämre när ingen tänker!

Nu skall Energimyndigheten dela ut 234 milj till pilotprojekt (Vindkraft) i skogs- och fjällmiljö.

Ett problem man skall studera är avisning av verk i fjällmiljö. Om man inte löser detta kan varje verk generera miljonförluster. Duktigt! Är det så dags att komma med det nu? Nu när man slår på trumman för 1000 tals verk i Norrland!

Utan att på något sätt framhålla några kunskaper i avisningsproblematiken kan jag bara dra en paralell till
kabinbanan i Åre. Den byggdes av Shweizare som gick in i projektet som om det vore mini. Inget för dom, bara 800 m nivåskillnad. Blöjmat!
Det blev inte som dom trott. Dom hade ett helvete med nedisning och därmed dimensionering av stolpar och linor. Projektet blev därmed skändkligen försenat och betydligt dyrare än man tänkt sig. Kabinbanan står still stora delar av säsongen pga. detta problem. Så lycka till med nedisningen grabbar!

Av artikeln framgår inte vilka problem man kan stöta på med vindkraftverk i skogsmark. För att dom inte vet - det är ju det dom skall forska fram med pengarna. Är det så dags att komma med det nu? Nu när man slår på trumman för 1000-tals verk i Skogsmark!

Lycka till med "forskningen". Ha det så kul med våra skattepengar. Vi kör med fotogenlampor så länge - det funkar ju i alla fall.

Kommentarer:

1 Nils Dacke:

PG Gyllenhammar är med i dessa projekt. Säger det oss något?



Ur vindsynpunkt är det bra att ställa verken uppe på fjällen och i naturliga dalar där den dominerande vinden ger en venturi effekt som vi alla kan känna i tränga dalgångar i Norge tex.



Det stora felet förutom ovan sagda är att alla kommuner i sin iver att vara klimatkorrekta nu ska egna vindkraftsparker trots att vindenergin är ojämnt fördelad över landet. Här lokalt är det mycket ogynnsamt.

2 Wolter:

Nils,

Ligger något i min nedisningsoro?

3 Anders:

Som delägare i en av Sveriges nordligaste vindkraftsparker kan jag verifiera att betydande nedisningsproblem förekommer. Dels påverkar det självklart produktionen, men värre är att det sannolikt påverkar möllornas livslängd.



I övrigt tycker jag att många överdriver problemen med vindkraft. Man kan här och var skönja ett vindkraftshat som nästan kan mäta sig med varg- eller vildsvinshatet som florerar i vissa drabbade bygder!

4 Nils Dacke:

Kan för lite om just nedisning trots att det är ett av mina kompetensområden. Det är komplext och definitivt måste det lösas innan man ställer upp dom. Annars blir ju verken dödliga maskiner som skickar ut isprojektiler i långa banor, ungefär som gamla artillerister, dom kan man inte lita på ;)

5 Nils Dacke:

Felet med vindkraften är att politikerna som inte alltid är de vassaste knivarna i lådan fattar teknologin och vad den går ut på och därmed gynnar den på bekostnad av andra teknologier och framförallt energisystemtänk vilket dom definitivt INTE fattar. Resultatet blir ett landskap med fula kraftverk som bara marginellt bidrar till energiförsöjningen men med glada politiker på alla bilder vid invigningarna som du Anders visade upp.

Kommentera här: