Vad vill en politiker?

En politiker blir det av idealism och brinnande lust att förbättra välden. Han/hon styrs av ideella överväganden.

Nåja, riktigt så är det kanske inte - i alla fall inte efter ett tag. När man hållit på i några år korrumperas man. För varje beslut, varje kompromiss bakbinder man mer och mer. Varje kompromiss har en "betalsida", antingen skall du betala eller så skall du kräva betalning i nästa beslut. På den personliga sidan blir det ett levebröd, ett jobb - alternativet är mycket sämre.
Lösningen - om du nu vill höra den - är att ingen politiker får sitta mer än två mandatperioder, på samma politiska nivå (det räcker ju mer än väl till att både utveckla megalomaniska egenskaper som att försörja sig).

Detta gör att en politiker strävar efter två saker:

1. Bli återvald
2. Kava in så mycket pengar till den kassa varur hans/hennes leverne finanieras.

Då gäller det att hitta vad som går att beskatta. Det har varit hundar, tullar - ja, massor genom historien. Mycket har försvunnit för att folk helt enkelt inte accepterar det längre. En del har kommit tillbaka med andra ord, t.ex stadstullar - trängselavgifter.

Det nya nu är klimatet (det tog ett tag innan jag kom dit va? *S*). I klimatets namn kan man hitta på vad som helst. Det är perfekt! Ingen kan säga att det är fel. Ingen kan kontrollera vad som uppnåtts.

I klimatets namn kan man, förutom att klå oss på en herrans massa pengar föreslå näst intill vad som helst. Så gjorde t.ex Obamas energiminister, tillika nobelpristagare i fysik, Steven Chu att alla tak borde målas vita för att reflektera solstrålningen tillbaka ut i rymden.

Den brittiske finansministern Michael Faraday frågade, vad den då nya elektriciteten hade för praktiskt värde och fick svaret: "One day, Sir, you may tax it"

Han visste inte hur rärr han hade.

Bensinen beskattas enligt följande:
Energiskatt 3,08:-, Koldioxidskatt 2,44:-, moms på summan av skatter och oiljepris tillkommer. Bensinpris 12:- ger 2,4:- i moms, övriga skatter 6,02 - 7,92:-/liter bensin! Å så skyller man på oljebolagen om priset går upp!

Villaoljan:
Energiskatt 1.332:- (miljöklass 1), Koldioxidskatt 3.007:-, moms på summan av skatter och oiljepris tillkommer. Oljepris på 11.000/m3 ger 2.200 i moms, övriga skatter 4.339 - 6.539:-/m3 olja! Å så skyller man på oljebolagen om priset går upp!

Hushållsel:
28,2 öre/kWh, moms på summan av skatter, elpris och nätavgift tillkommer.

Lite andra klimatrelaterade skatter:
Fossilt kol i hushållsavfall, 162:-/1.000 kg, plus moms (?)
Naturgas som annat än motordrivet fordon, fartyg eller luftfartyg 285:-/1.000 m3, plus moms(?)
Gasol som används för annat ändamål enligt ovan 156.-/1.000 kg, plus moms (?)

I och med inrättandet av handel med utsläppsrätter köper man näringslivet. De får utsläppsrätterna gratis och säljer dom till intet förpliktande. SSAB tjänade 250 milj. på detta sätt. Bra va?

Vad ska man göra den dagen ingen använder olja längre? Politiker och byråkrater ska ju leva då också.

Bloggtack till Andas lungt

Kommentera här: