Parti utan medlemmar

Det politiska systemet har ballat ur! Vänta nu, kanske du tänker men det är faktiskt sant.
"Förr i världen" hade de politiska partierna lokalföreningar med engagerade medlemmar, precis som folk var på den tiden då man var medlem i idrottsföreningen, skytteföreningen, lottorna och röda korset - samtidigt. Vad folk gör "nu för tiden" är oklart men alla dessa organisationer är antigen nedlagda eller lider skriande brist på medlemmar.

Det politiska systemet får delvis skylla sig själva. De behöver inte sina medlemmar och behandlar dom därefter. Centralt lever de på partistöd och kan köpa den expertis de behöver. Inga kluriga, kunniga melemmar här inte, inga medlemmar som kan lägga sig i centrala strategier, inga medlemmar som kan tycka. Bekvämt.
Regionalt lever de, delvis på stöd, delvis på de ynka medlemsavgifter lokalföreningarna, trots mina påståenden, drar in. Lokalt blir det 20:- över av de 250:- som årsavgiften utgör, vilket inte räcker till kaffe på årsmötet en gång (klart att ingen går dit).
Låt oss ta Moderaterna som ett exempel. Här i Västerviks kommun fanns det lokalföreningar i varje samhälle. De slogs samman och sammanslagningseffekten, som säger att två sammanslagna föreningar blir i bästa fall lika stor som den största av de två, lät inte vänta på sig. Kvar står vi med en relativt aktiv förening i Loftahammar (som hållit på sig). en tynande förening i Gamleby och en likaledes tynande i Västervik. Självklart påverkar detta det politiska arbetet, bl.a nomineringsarbetet efter ett val - det finns helt enkelt inte tillräcklig bas för att bemanna förtroendeuppdrag, eller hitta påläggskalvar i det politiska systemet.

Vad händer? Förra mandatperioden regerades kommunen av en borgerlig allians där övriga partier förlorade mandat i och med Moderaterna exempellösa valframgångar i höstas.
I går var sista dagen för bemanning av förtroendeposter i och med val och beslut i kommunfullmäktige. Stora frågan var vem som skulle bli kommunstyrelsens vice ordförande. Hör och häpna, man kunde inte skaka fram någon kandidat! Det är inget annat än en skandal! Det är en följd av brist på medlemmar. Moderaterna har drabbats av SD-syndromet. De får röster i val men har inga kandidater.

Regionförbundet
Som lök på laxen har man gjort kommunalrådet till ordförande i Regionförbundet, vilket är ett argument för att rekryteringen av vice KS-ordf. är svår - han/hon kommer att få dra ett stort lass i KS eftersom ordförande skall sitta i Kalmar och glassa. Det är inte något annat än en skandal!
Regionförbundet är ett samarbete mellan länets kommuner som handlägger en del av Länsstyrelsens frågor, t.ex utvecklingsprojekt, EU-stöd mm. Många ifrågasätter nyttan. Mycket har således med kommunerna att göra och då torde det vara på sin plats med en oberoende och rättvis ordförande. Att tilsätta en av kommunernas kommunalråd är att göra bocken till trädgårdsmästare, inte värdigt en demokrati men passande lite mer traditionella bananrepubliker.

Näh, skärp er nu!

Kommentarer:

1 Nils Ringborg:

Jag håller med dig! I det här fallet. Alla dessa föreningar som skapar sammanhållning och gemenskap. Själv tänker jag på sjövärnskåren, som jag tillhörde många år, och gick på läger i spårösund i Västervik. Mycket ideellt arbete men väldigt givande.



Ett slag för föreningarna. Dom Bidrar till vår gemenskap i sveriges avlånga land.

2 Wolter:

Håller du inte alltid med mig?



God Jul!

3 Anonym:

Vitryssland kör utan föreningar .......



Signaturen

Demokrati är bättre

4 Nils Ringborg:

Nej det gör jag inte. Tänk så trist om man alltid var överens om allting.. Men grundvärderingarna är ju där.

God Jul! Till er alla på Stemsmäs!

5 Wolter:

OK rå!



God Jul och Gott Nytt År!

Kommentera här: