Listeria

Danmark och Sverige ligger i topp vad gäller rapporterade fall av Listeriasmitta med 2 respektive 0,9 fall per 100.000 invånare vilket ger 80-90 fall för vår del.

Listeria är en bakterie som förekommer i livsmedel. Den är som många bakterier - den trivs överallt, uppgiften är tveksam men konsekvensen av dess närvaro i våra kroppar kan vara, mins sagt, besvärande. När den väl fått klorna i oss får den kål på en tredjedel ungefär. Det skulle innebra att vi har ca. 30 dödsfall i landet.

Varför kan vi då inte freda oss? Den överlever bäst i vakuumförpackad, halvrå, mat med lång "hållbarhet". Favvobiotopen är gravad respektive rökt lax. I sådana förpackningar har andra bakterier svårt att överleva så de små listeriakrypen kan härja fritt. Handeln envisas med att att marknadsföra "bäst före datum" som ligger fyra, fem veckor fram i tiden när det kanske inte skall vara mer än tio dagar. Producenterna säger att det är omöjligt - då ökar svinnet.
Alltså:
Minskat svinn på laxskivor ger ökat svinn på människor. Klart som korvspad.

Om man hanterat detta lika alarmistiskt som svin- respektive fågelinfluensan då hade våra gigantiska livsmedelshallar varit invaderade av gubbar i vit, heltäckande, "kärnkraftsovarall" och köerna till vaccineringsstationerna på infarterna hade ringlat sig oändligt långa. Myndigheterna hade kunnat visa handlingskraft med tydliga symboler i form av ovaraller och andra attribut så att alla skulle fatta att det är farligt. Läkemedelsindustrin hade täljt guld med smörkriv.

Trots att dödsfallen är betydligt fler än i ovanstående exempel säger man att det inte går att göra något - svinnet blir för stort.

Syniskt?

Kommentera här: