Västerviks speedway i kris

.... igen skulle man kunna säga.

Speedway är en märklig sport, särskilt på elitnivå. Stommen utgörs av en hoper legoknektar från Polen, England, Danmark eller Australien. De erbjuder sina tjänster till den som betalar bäst och får på så vis plats i lag som tävlar i Sverige, Polen och England - allt under en och samma säsong (tävlingsdagarna samordnas). När de tävlar för t.ex Västervik drar de på sig Västervikskavajen, likaledes gör de för de andra lagen de representerar. Föraren blir på så vis en reklampelare endast för det lag där han kör för stunden, varannan gång hemma, varannan gång borta. Systemet med legoknektar innebär att Västervik inte är Västervik utan det lag man hade råd med. Inget "Åshöjdens bollklubb" här inte.

Västerviks speedway har undersundom varit framgångsrika, t.o.m vunnit SM. Med framgången kommer investeringar i banan som måste leva upp till ellitstandard enligt SWEMOs regler. Även ekonomin måste hålla en viss standard.

När investeringarna pockat och pengarna saknats har klubben kommit till kommunen. Med argument som att speedwayklubben är bra marknadsföring för Västervik, lite gratisplatser på matcherna och annat lock och pock har man lyckats klia av kommunen nödvändiga medel.

Jag har aldrig förstått varför vi skall hutta skattemedel i denna legoknektskarusell. Det gynnar inte våra ungdomar eller våra invånare. Marknadsföringsvärdet är tveksamt. Jag har även undrat om klubben betalar tillbaka pengar när de gör dålig reklam för Västervik vilket nu är fallet. SWEMO håller nämligen på att dra in elitlicensen.

Det kommer att bli cirkus runt Västerviks speedway och det skall bli intressant att se utfallet. Jag hoppas verkligen inte att det stoppas in mer skattepengar i verksamheten.

Kommentera här: