Svininfluensan - avräkningens tid är inne

I dagens SvD läser vi om massiv kritik mot hanteringen av svininfluensan.

WHO beslutar när och om en influensa skall betraktas som en pandemi. När så sker sätts ett antal avtalsprocesser igång eftersom många nationer kommit överens med läkemedelsindustrin om leveranser av vaccin. Sverige hade möjlighet att köpa 18 miljoner doser varav vaccin för ca. 400 miljoner aldrig användes, hur många som köptes vet jag inte. Läkemedelsindustrin beräknas ha tjänat 7 - 10 miljarder på affären.

Man kan leva hela livet som motvallskärring, syniker eller skeptiker - vad du vill. Jag känner ibland att det lutar åt det hållet för mig själv och det jag publicerar på IGT. Det grundar sig i min massiva misstro mot massans makt som ofta resulterar i hysterier och att alla säger/gör samma sak utan att tänka - flockbeteende. Då bara knyter det sig för mig - jag bara MÅSTE vara emot. Så är det bara och jag ber om ursäkt om någon av er blir stötta. Förr eller senare kommer jag att ha fel.

Grundfelen i svininfluensafallet är konstruktionen. En tjänsteman på WHO skall fatta beslutet pandemi eller inte. Till sin hjälp har hon ett antal rådgivande tjänstemän (hemligt vilka) - med sina rötter i läkemedelsindustrin. På kundsidan har hon ett antal politiker som för inget smör i Småland vågar ta risken att göra fel vars hjälpryttare blir sjukvården som kan visa effektivitet och i vissa fall tjäna pengar. Det blir, typ vinn/vinn för alla utom dom som pröjsar. Att situationen skapat spekulationer i det oändliga, som att det skulle vara läkemedelsindustrin själv som skapat influensan (den började i Mexiko till skillnad från "vanliga" influensor som börjar i Asien) gör inte saken bättre.

Samtidigt pågår det en urholkning av hälsoläget med en ökande andel antibiotrikaresistens, HIV/AIDS, kraftiga försämringar för psyksjuka och en ökad ineffektivitet inom sjukvården. Där tjänas det inga 7 - 10 miljarder per år. Där är det ingen som bryr sig.

Är det konstigt att man blir motvals?

Frågor som bara "försvinner"

Ingemar Nordin, vetenskapsteoretiker och professor, skriver idag på The Climate Scam om vetenskap som blir politik.
I stort sett går det till så att en het fråga dyker upp i debatten och etablerar sig som en sanning. Alla kommer vi ihåg skogsdöden på 80-talet, och säldöden lagom till ett val. Vi matades med uppgifter om att skogen höll på och dö "ute i Europa", där ute sa man att skogen höll på att dö i Norge osv - alltid långt hemifrån. I några fall illustrerades det med lärkbestånd i vinterskrud (lärken tappar som bekant sina barr på vintern). Forskarkåren vaknar, politikerkåren likaså, Sistnämnda ser till så att förstnämnda får pengar till allsköns projekt. Förstnämnda vill inte ifrågasätta grundfrågan eftersom de nu är inne i ett gott flöde av såväl pengar som uppmärksamhet. Enskilda forskare och opportunistiska politiker stärker sina tuppkammar. Livet leker.
Har ni tänkt på att dikussionen om skogsdöden bara upphörde? Det blev tyst. Alla drog sig tillbaka med svansen mellan benen. Sälarna förekommer numera i så stora antal att de blivit ett problem för bl.a. fisket. Tysthet råder från "forskarna".

Vi har passerat toppen i klimatdebatten sedan några månader tillbaka. Visserligen försöker några tuppkamsförsedda forskare fortsatt att skrämma oss. Opportunistiska politiker som t.ex. Anders Wijkman och Claes Eklund har för länge sedan gått vidare i sin i sin iver att alltid befinna sig på rätt ställe.

Debatttekniken att det råder "konsensus", att forskningsrönen är "peer-reviewade" eller att forskningen är "robust" vet vi alla vid det här laget är floskler kastade i ansiktet på oss för att vi skall hålla truten.

Så här har det alltid varit, så här kommer det alltid att vara. Vi har gått på det vad gäller rasbiologi, skogsdöd, säldöd och klimatet. Vad skall dom hitta på nästa gång? Mitt tips är att energi- och matfrågan kommer att hänga med ett tag med komponenter som "peak-oil", risker med kärnkraft, förträffligheten med vindkraft, att man kan ta mängder med "bioenergi" utan att det påverkar mänskligt liv och att en övergång från animalisk föda till vegetabilisk dito är mycket bättre för mänskligheten. Tricket är att det skall förpackas i en alarmistisk påse och det fattar jag inte hur de skall få till.
Vi får se framtiden an - men var vaksam därute.

Glad midsommar!

Trots allt tjat om klimat, miljö och annat elände så är det nog bara för sakens skull. Så här har vi det här på Ostkusten vilket får anses som relativt bra jämfört med många andra.

Glad midsommar på er!