Vilka krav kan vi ställa?

Tjänstemän och soldater skall göra vad dom får order att göra. Eller?

Segraren skriver historien. Det kan vara en segrare i krig eller i politiken. Alla vet vi hur andra världskriget har framställts eller vår historiska utveckling sedan den växande socialdemokratin kom till makten. Alla vet vi vad vi fick lära oss om länderna på andra sidan Östersjön - vi som gick i skolan på 60- 70 talen.

Vilka krav kan man då ställa på enskilda individer i ett politiskt skeende? Krigsförbrytelser som begåtts av en soldat, på order och kanske under vapenhot, anser vi att man skall kunna ställas till svars för.

Är det då rimligt att en välutbildad tjänsteman på Jordbruksverket eller Naturvårdsverket går till jobbet varje dag och verkställer en politik baserad på villfarelsen att kossorna bidrar till växthuseffekten?

Jag anser inte det. Jag har frågat många av de tjänstemän jag talat med i anledning av kofrågan - dom anser inte att dom skall behöva tänka själva. Har IPCC och/eller svenska staten sagt att det är si eller så, då är det bara att hänga med. Det ansåg även soldaten som deltog i vidrigheterna på Balkan, i Gulagarkipelagen eller de tyska koncentrationslägren.

Svår fråga va?

Kommentera här: