Personliga utsläppsrätter - igen

Dom tjatar på, köldlobbyn. I morse, i Rapport, fick vi oss till livs lite om personliga utsläppsrätter. Jag som trodde att dxet var en förflugen tanke från en galenpanna undanstoppad i något kansli någonstans.

Man skall alltså få ett gäng utsläppsrätter insatta på ett konto. Vill man göra av med mer får man köpa, gör man av med mindre kan man sälja. Låter fint va?

Tänk er kontrollapparaten. Tänk er hanteringen - en supergrej för byråkrater som, mot förmodan, blir av med jobbet som en följd av näringslivets regelförenkling. Tänk er bankers och andra institutioners vinster i handelssystemet (dom kommer inte att göra det gratis). Tänk er lurendrejeriet och korruptionen (A.W. som jag skriver om nedan hinner förhoppningsvis inte tjäna pengar på det här. Jag är dock övertygad om att han tror det själv. Hans livsstil drar mycket pengar - och ev. utsläppsrätter).

Vad händer med koldioxidskatterna? Försvinner dom? Antagligen inte. Korkat, dom funkar ju på samma sätt. Gör man av med mer, kostar det mer.

Av inslaget att döma delar inte M och MP uppfattning i frågan. Det som skrämmer mig är att superopportunisten, hycklaren och vindmedvridaren Anders Wijkman sitter med i panelen (kolla i början av inslaget, längst till höger).