Korruption är korruption, mutor är mutor

I det lilla perfekta landet där alla har det bra, ingen luras och ingen tar mutor har människorna äntligen vaknat. Skandalerna rullas upp, en efter en. I Göteborg skruvar man sig som maskar men även Stockholm och Norrköping har kommit in i strålkastarens ljuskägla. Det är vad det handlar om, korruption förekommer överallt inom den offentliga sektorn och det är där man riktar sökarljuset det upptäcks.

Det bedrövliga är att det inte "uppdagats" förrän nu. Egentligen handlar det inte om ett "uppdagande" utan snarare om att täcket inte förmådde hålla tätt längre.
Byggindustrin, där kommunerna varit stora spelare, är rakt igenom genomkorrupt. Allt ifrån materialhantering - som inte är satt under konkurrens, via arbetskraften - som korrumperats via facket, till upphandlingar. Det är väl alldeles självklart att mer än ingen tjänsteman som suttit med fingrarna i det stora byggets syltburk tar emot mutor. Det kan handla om allt från småsaker till delar av den egna bostaden eller fritidshuset.
Själv var jag ordförande i en liten nämnd med mycket byggnation och fick samtal om fiffel minst en gång i veckan. Jag har suttit i styrelsen för en förening som som köpte datorer genom kommunen för att därigenom "slippa momsen". Jag har påtalat fifflet för revisorer och politiska kollegor. Jag har föreslagit avskedande av chefstjänstemannen (jag anser f.ö. att man regelmässigt skall avskeda en och annan tjänsteman för att därigenom höja standarden). Marmoransikte var den gängse reaktionen. Ingen ville ta i det.

Det är inte så att "ingen" sagt något om skandalerna i Göteborg - då hade det inte kommit till Uppdrag gransknings kännedom - men när någon har sagt något har de mötts av marmoransikten. Ingen tar i det för alla är insyltade på ett eller annat vis. Så enkelt är det.

Nu skall det tas krafttag!
Satt under galgen måste något göras. Enligt den här artikeln är en kommunal kod lösningen. Germund Persson, chefsjurist på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, tycker nämligen att "ibland blir man lurad" in i saker och ting. Tjänstemän kan känna sig smickrade över att bli bjudna: "Oj tänk får jag komma, och fin middag blir det också".

Nej, Germund, så banalt är det inte. Tjänstemän i en kommun som kan komma ifråga för mutor/korruption är vuxna, välutbildade, intelligenta och välbetalda människor. Blir de "lurade in i något" ska dom ha sparken för att dom inte uppfyller grundläggande krav för sin tjänst.

Det behövs inget mer än 10 guds bud framför näsan på dom. Läs och förstå! Fattar du inte, kan du dra åt helvete! Så enkelt borde det vara.
Om man så skrev en kod som var en hyllkilometer tjock skulle det alltid finnas kryphål - så smarta är dom, de korrupta tjänstemännen.

Kommentarer:

1 Åke Elgstrand:

Men varför röra till det med kommunala aktiebolags möjligheter, och för de där med överdriven åtrå. Det är inte lämpligt med dagens revision.



Signaturen

Nya Granskarna

Kommentera här: