Kommunal barnomsorg 2011

Ansvar innebär skyldigheter, skyldigheter kostar pengar. Kommunerna/offentligheten tar ofta på sig ett stort ansvar - många gånger ett ansvar som vi skulle kunna ta själva. Inte sällan resulterar detta ansvar i omfattande regelverk, t.ex. inom jordbruk, hotell/restaurang, folkölsförsäljning mm. En restaurang skall tillse att regelverket fullföljs och kommunen är tillsynsmyndighet. Eftersom regelverket är omfattande finns det inte resurser att fullfölja tillsynen. Då inför man sk. egentillsyn innebärande att restaurangägaren får gå på kurs för att lära sig hur tillsynen skall gå till. Restaurangägaren får självklart själv bekosta kursen, som krönes med ett intyg på tjockt papper - och vips, så var det ansvaret uppfyllt. Kommunen har fullföljt sitt med intäktsgivande kursverksamhet, utan arbete och med fortsatt debitering för tillsyn. Lite av ett Columbi ägg således.

Ibland är det inte brist på resurser när man "delegerar" ansvaret. Det kan t.ex vara för att slippa konflikter i beslutsfattandet, som är fallet då man delegerat färdtjänsten till KLT. KLT beslutar om färdtjänst eller ej. Mer än ingen blir naturligtvis besviken och då kan KLT skylla på sina direktiv och kommunen på KLT. Fiffigt va?

I Västervik har man delegerat byggnadsunderhållet till det kommunala bostadsbolaget. Det har ställt till problem vad gäller förskolan Arabia.
Arabia är inrymd i baracker som passerat bäst-före-datum sedan länge. Så länge att Kommunfullmäktige fattat beslut om rivning och nya lokaler. Det kostar pengar och då drar man på det så länge som möjligt. Nu har det gått så långt att barnen mår dåligt och föräldrarna är, minst sagt, pissed på situationen - vilket framgår av insändare.

Normalt hade det varit politiker och tjänstemän som stått där med dumstruten. Eftersom underhållet av byggnaden är "delegerat" slipper dom all kontakt med allmänheten, eller nja - det kanske inte funkar fullt ut i det här fallet. I stället träder en överbyråkratisk chef på bostadsbolaget in och slingrar på i gammal god stil. Mätningar görs, men de kan tyvärr inte offentliggöras. Eftersom man kan tumma på offentlighetsprincipen är det inte så lätt att få ut mätresultaten.

Nu har emellertid våra politiker lagt den goda sidan till. Nu skall det minsann mätas - men det skall städas först.
Hallå! Det fattar väl vem som helst att resultaten inte blir de samma efter som före städning. Har dom tur visar mätningarna att förskolan inte är hälsofarlig, vid mättillfället. Då kan verksamheten fortsätta, bostadsbolaget förvalta på ett tag till samtidigt som tjänstemän och politiker kan ta det lungt. Ansvaret är ju "delegerat", gubevars.

Barn och föräldrar skiter vi i - det är barnomsorg 2011!

Kommentarer:

1 Åke Elgstrand:

En smutsig byk.



Arabia är för smutsig för att visas upp i offentligheten! Bedrövligt att försöka mörka. Alla kontroller och mätningar som är gjorda skall redovisas. Det finns inget annat utrymme än öppenhet och ärlighet när det gäller barns hälsa. Vill t ex Bostadsbolaget själva flytta in och arbeta där?



Är det mindre öppet i de kommunala aktiebolagen än i nämnderna?

Nu kommer tack och lov ALLT att redovisas synligt, efter kraftigt påpekande, men är det ett undantag nu när ordförandena blir eller är pressade?



Beslut finns tydligen om att riva skitiga Arabia, har Fullmäktige beslut om rivning? Men gör det då, och jobba inte baklänges i onödan, det blir bara onödigt dyrt.

Tack till Jonas Settlin.



// Åke Elgstrand

Kommentera här: