Utvecklingspengar till offentligheten

I dagens VT (finns inte i nätupplagan f.n) kan vi läsa om pengar som slussats till offentligheten i syfte att skapa nya jobb.

För det första kan man nog slå fast att offentligheten är dåliga på att skapa jobb, åtminstone i verksamheter som lever på egna meriter. Det blir bidrag som mer eller mindre täcker hål i den dagliga verksamheten eller skapr arbet åt diverse projektledare som med stor entusiasm och energi far runt i bygderna - så länge pengarna räcker. Pengarna kommer från EU och skall fördelas inom åtta "målområden".
Vi tillhör Småland och öarna (Öland och Gotland), där målsättningen varit att skapa 4.200 nya jobb - det blev 632. Hur ett "nytt jobb" definieras eller hur måluppfyllelsen mäts framgår inte av artikeln. Kanske byråkratin runt hanteringen av pengarna räknas som nya jobb - vad vet jag men det skulle i så fall inte förvåna mig.

För Västerviks del har det investerats enligt följande:
- Idrott och Turism, 150.000
- Kunskap och Innovation, 125.000
- Biogas, 1.602.968 (varför det blev så på kronan framgår inte)*
- Internationell inflyttning, 142.776
- Projekt vinst, 1.200.000**
- Trästad 2012, 490.000***

Jag tänkte beskriva de tre största projekten, de andra är bara kosmetika för att se ut som om man gör något.

* Biogas
Kommunen har ett bolag tillsammans med Tekniska Verken i Linköping. Man gör, eller försöker göra, biogas av sopor. Produktionen sker nere i krokarna av Lucernahamnen och gasen transporteras i ledning upp till Västerviks infart där det är tänkt att miljömedvetna Västervikare skall tanka sina bilar. Det gör dom inte. På sistone har de varit lite rabalder om bolaget, det förlorar mer pengar än omsättningen. Fullmäktige belssutade om ett tillskott på 1,2 miljoner. 2014 "hoppas" man på en smärre vinst, vilket bygger på att lokaltrafik och skolbussar skall gå på gas.
En investering på 1.6 miljoner för att skapa jobb blev alltså en mångårig förlust för kommunen. Förluster skapar inga jobb. Skulle tro att det sista inte är sagt i denna fråga.

** Projekt vinst
Projekt vinst verkar vara ett länsövergripande projekt inom turism. Är det så är det en fråga som Regionförbundet handlägger. Då är det ett projekt som aldrig följs. Resultatet kommer aldrig att följas upp och projektet kommer att dyka upp i ny form, med nytt namn - som grisen Särimner ungefär. Då är det självklart att det inte skapas några jobb. Här är ett KS protokoll (punkt 87) där man beslutar om medfinansiering. Med tanke på ärendemängden var det nog inte så mycket snack om de där 1,2 milj. Under punkt 6 hittar du en gammal Utkik där Gunnar Boman gläds åt att länet marknadsför turismen under projekt vinst.

*** Trästad
Det har blivit på modet med träkåkar. Syftet är att bevara och utveckla trästaden. Bevara? Står den inför ett akut rivningshot? Bygga hus i trä ger trevliga hus men är framför allt ett fiffigt sätt att binda kol. Eftersom kol i atmosfären anses vara något av det största hot människan står inför så är det en enkel match att kava åt sig lite bidrag i trästadens namn. Här kan du läsa om Arkitektbolaget som fått i uppdrag att utforma en ny stadsdel i trä.

Kommunstyrelsen skruvar sig naturligtvis som maskar när VT, för en gångs skull, ägnar sig åt lite grävande i kommunens göranden. En fråga gäller ansvaret varvid en intervjuad kommunstyrelseledamot intar den självklara hållningen att de har ett ansvar för hur pengarna används.

Kommunalrådet tycker emellertid bara att de ansvarar för "beslutet", sen lämnas pengarna över och då upphör ansvaret. Sug lite på det slingret - ansvar för beslutet - sen lämnas pengarna över. Det är bara en "riktig" politiker som kan säga så. Han blev utsedd till Årets politiker 2011.

Är det månne en evolution inom politikerkåren vi skådar?

Kommentarer:

1 Åke Elgstrand:

Utveckling och kommunalt /lokalt projekt. Jag tycker företagaren Börje Andersson också är värd en nationell utmärkelse, han har dessutom gjort "tricket" mer än en gång, nu senast när Electrolux inploderade.



Biogas. Mer biogas, mer råvara vi behöver en större volym, vi utreder till och med import från annan region säger ansvarig (hmm, är någon verkligen ansvarig?) eller delar man endast ut tankar och idéer för stunden.

Om ansvar i offentlig tjänst. Det är kommunstyrelsen som är avsatt till att kontrollera att besluten verkligen fullföljs. Inte bara att snurra ut medlen i karusellen.

//

Åke Elgstrand

2 Åke Elgstrand:

"Kommunstyrelsen skruvar sig naturligtvis som maskar när VT, för en gångs skull, ägnar sig åt lite grävande i kommunens göranden. En fråga gäller ansvaret varvid en intervjuad kommunstyrelseledamot intar den självklara hållningen att de har ett ansvar för hur pengarna används."

Ja det såg mycket intressant ut med det grävande arbetet. Hoppas man har fått blodad tand om man får uttrycka sig så blodigt. Läromästare i att gräva var Journalisthögskolans rutinerade lärare vid ett examensarbete. Vi hoppas på en bra framtid, det fri ordet och demokratin skall värnas.

//

Åke Elgstrand

Kommentera här: