Stabilare matpriser

G20 länderna har haft möte. Nu snackar man inte längre om bankkris, klimatkris eller Greklandskris. Nu är det matpriser som gäller. Matpriserna är alla politikers mardröm. Tänk att vakna en morron när mjölken kostar 12 kronor i stället för 8. Då måste vilken politiker som helst tänka till, ha en plan, det är den egna existensen som står på spel.

Jag har haft oändliga diskussioner om jordbruksstödet. I dessa diskussioner ventileras tankar som att det bara är stora markägare i Skåne som kakar in massa pengar, att marknaden skulle kunna avregleras eller att EU bara är skit.

I någon mening ligger det något i alla påståenden. De stora markägarna får mycket pengar just för att de är stora, marknaden skulle mycket väl kunna avregleras och EU är skit. Om det inte vore för ett litet om - politiken.

Ingen politiker vågar helt enkelt ta risken med skenande matpriser, sjunkande är OK - då kan dom slå sig för bröstet och säga att det är pga. dom. Enda sättet att hålla stabila matpriser är att reglera marknaden. Uppfinningsrikedomen är oändlig och har vid det här laget urartat till en byråkrati långt utöver det acceptabla.

Under G20 mötet kläcktes idén att matpriserna skulle kunna hållas i chack bara man visste råvaruläget på jorden. Tanken går oneligen att förstå men jag säger bara. Lycka Till!

Ett experiment skulle kunna vara att avreglera marknaden, minska byråkratin och låta människor få disponera en större del av sin inkomst. Eller. Är verkligen politiken/byråkratin det effektivaste/billigaste sättet att skapa en fungerande livsmedelsmarknad? Ingen ny fråga men inte desto mindre aktuell.

Kommentera här: