Nu har Tyskarna bestämt sig

Tyskland har beslutat att stänga ner kärnkraften till 2022. De sju kärnkraftverk som stängdes i panik efter olyckan i Japan kommer inte att återstartas.

Vad är detta? Allt sedan elektrifieringens början har man eftesträvat säker och billig el. El har, i synnerhet för Sverige, varit en viktig del i basindustrin. I Norge insåg man tidigt att det fanns goda förutsättningar för elproduktion men man saknade något att använda den till. Industrier (t.ex. saltpeter och aluminium) förlades intill kraftverken. I Sverige blev vi stora på stål och skogsprodukter. I och med detta har, såväl Sverige som Norge, förädlat en relativt billig naturresurs i form av rinnande vatten till inkomstbringande exportprodukter.

Nu, mer än hundra år efter elektrifieringen, är det något ljushuvud som kommit på att Europa är en och samma elmarknad - eller så är dom bara smarta och vill klå oss på vår el. Ett antal giribukar på elbolagen skrattar hela vägen till banken när de, genom det idiotiska marginalprissättningssystemet, tar ut överpriser som en följd av, vad dom kallar, utbud/efterfrågan. Kort innebärande att de säljer el billigt producerad av vatten i fyllda dammar under sommaren, när det betalas mer i Europa. Senare, när vår efterfrågan ökar, produceras el av resten i dammarna till ett pris av dyr importerad kolel på marginalen. Till oss säger de att elen är dyr för att dammarna inte innehåller tillräckligt med vatten. Elen blir så dyr att delar av basindustrin stänger ner, Orrefors lägger ner delar av sin, historiska och mycket uppskattade, produktion, småföretag och enskilda dignar under oket av höga elpriser.

För Tyskland innebär beslutet ett ökat behov av importerad el, ökad produktion av kolel och ett ökat beroende av skurkarna i Ryssland. För vår del blir elen än dyrare. Ett annat alternativ är förstås att det blir en liknande politisk träta som vi haft de senaste 30 åren.

Vad var det som hände? Från att se elen som en insatsvara i produktionen har den blivit en handelsvara i sig. Vi har alltså gått från en hög förädling till en låg. Frågan är om Europa klarar sig genom denna låga förädlingsgrad. För mig är det obegripligt hur det skulle kunna vara bättre att exportera ren el och flis än stål, bilar och papper. Kanske är produkterna förlegade men nog vore det bättre att produktutveckla än att industrialisera landskapet och ruinera folket bara för att Tyskland faller i farstun för gröna extremister.

Europa är on it´s way down.

Kommentarer:

1 mr kind:

Bäste greve



Den ena dagen hyllar du demokrati nästa dag hånar du den och kallar hela det tyska folket för extremister. (samliga partier är nämligen för nedläggningen av kärnkraft)

Skärpning bäste Greve



mr kind

2 Wolter:

Det är det som är finessen, herr Kind. I en demokrati kan ALLA vara extremister. Det blir inte rättare för det, om jag får uttala min mening.



Glöm aldrig att Hitler kom till makten genom allmänna val. Det är väl få som tycker (nu för tiden - med facit i hand) att det var bra - trots att det var demokratin som förde honom till makten.

3 Mr BXL:

Ironically, not all Greens share the conclusion the German government drew from Fukushima. George Monbiot, a Green fundamentalist if ever there was one, has been persuaded to drop his opposition to nuclear power by the facts of the case. This is his logic: if an ageing nuclear plant, incompetently managed and with obsolete safeguards, is hit by one of the worst earthquakes in recent history, yet hardly anybody is killed, then we must conclude that nuclear power has a lot to be said for it.

Kommentera här: