Utopi blir diktatur

En fast övertygelse om det perfekta samhället leder oftast till diktatur. Vi har sett det i Ryska (som många svenskar tyckte var OK), Tyska (som många svenskar tyckte var OK), PolPot (som många svenskar tyckte var OK) och Maos (som många svenskar tyckte var OK) regimer. Tanken må vara fin men är ofta så extrem att en stor del av invånarna inte delar den. I många fall bekostas den av befolkningen genom förlust av frihet, egendom och inte sällan livet. I sin blomstring har vi vad vi i dagligt tal kallar en diktatur.
Tro nu för allt i världen att det är slut med diktaturer bara för att vi har ett begrepp vi kallar demokrati. Det finns många som dagligen jobbar mot demokratin, ibland mot eget vetande, ibland i en ideologisk dimma och ibland av ren illvilja.

Varje diktatur har sin tid och den finner näring i tidens strömningar. Den ryska diktaturen var en reaktion mot hundraårigt förtryck och envälde. Den tyska växte ur stora umbäranden efter en dålig fredsöverenskommelse efter första världskriget. Inte sällan handlar det om en stor inre eller yttre fiende som man kan få människor att enas runt.

Så, vad har vi för diktaturer  i vardande om vi inte passar upp? Ännu så länge har den inget namn men den kan väl få heta den gröna ditaturen, så länge. I grund och botten handlar det om avkarboniseringen, dvs. få bort den förhatliga koldioxiden (fienden) ur atmosfären för att därigenom rädda jorden.

Enligt WBGU, som är rådgivare till den Tyska regeringen har de i ett program de kallar "Socialt kontrakt för hållbarhet stakat ut vägen enligt följande:
1. Förstärkning av den nationella statsmakten
2. Ett intensivt globalt samarbete
3. Slutligen ett globalt styre genom EU, Världsbanken, FN mm.

Chef för WBGU är Hans Joachim Schnellnhuber, tillika Angela Merkels rådgivare i klimatfrågor. Medförfattare i rapporten är socialdemokraten Fritz Vahrenholt som säger att ”Världens invånare måste enas om normerna för hållbarhet och i gengäld ge upp sina spontana önskemål" och att garanten för detta är en "formande stat". WBGU medger att en avkarbonisering endast kan uppnås genom begränsningar i demokratin såväl nationellt som internationellt.

Det är inget skoj detta! Det finns många, många människor där ute som är fast övertygade om att man med koldioxiden som fiende kan ta herraväldet över hela jorden. I stort genom att alla länder sluter avtal om CO2 utsläpp, som skall kontrolleras och, vid misslyckande, bestraffas av en överstatlig organisation. Nationellt kommer vi att styras av personliga utsläppsrätter, nationella utsläppsrätter, skatter, avgifter, naturreservat, transportbegränsningar, uppvärmningesbegränsningar, certifieringar, yrkesförbud m.m. Uppfinningsrikedomen att sno oss på pengar och/eller egendom kommer att blomstra. Ett brott mot "klimatet" kommer att anses värre än ett brott mot dina medmänniskor (stöld, våld), precis som ett brott mot staten ansågs värre än ett brott mot enskilda i socialistiska stater, där tyvärr Sverige måste räknas in. Vi har en gammal fin tradition även i detta.
Vi dumma människor tror på orden om demokrati. När det pratas som mest om demokratin är den som mest utsatt, precis som med freden.

Om vi inte protesterar mot utopierna kommer de att växa sig fast och slutligen bli en hemsko i utvecklingen för decennier framåt. I Tyskland är dom på god väg, stärkta av sina goda traditioner, genom makt av Die Grüne i flera delstater, nedläggning kol- och kärnkraft. Hur ska man klara utvecklingen då? Vilka krav kommer dom att ha på sin omgivning? Elleveranser?

Vill vi vara med i den dansen? Jamsar vi med är vi bara där en dag utan att "någon visste vad som hände". När vi väl är av med det kommer ingen, inte ens den medlöpande pressen, att medge sin egen medverkan. Och så går livet vidare - den Gröna utopismen blir efter ett tag bara ett hack i den mänskliga utvecklingskurvan.

Den här Schnellnhuber var med vid "rättegången", jorden vs. mänskligheten, som avhölls tillsammans med ett antal Nobelpristagare i Stockholm härförleden. Kungliga Vetenskapsakademien hade lånat sig till jippot som arragerats av Johan Rockströms SRC. Rockström och vår lille miljöminster Cargren skriver i DN

"För att undvika en katastrofal klimatförändring gör många forskare bedömningen att världens koldioxidutsläpp från fossila energikällor i princip måste upphöra till år 2050."


Kan dom visas tyligare - maktambitionerna? Utopierna? Megalomanin?

Här skriver Ingemar Nordin om samma tema.


Kommentarer:

1 Per:

Hörde idag på nyheterna att sammanslutning av forskare och andra, betecknad med en kombination av fyra bokstäver, hävdar att det kommer att bli aku brist på fosforinom 50-60 år. Fosfor är tydligen viktigt inom jordbruket.

I alla fall vill gruppen att fosforuttaget ska övervakas och kontrolleras av en överstatlig organisation med befogenheter utöver det vanliga.

Huga.

2 Smsa Låna:

Grym design du har på din blogg. Har du gjort den själv? Skitsnyggt i alla fall!

Kommentera här: