Hur svårt kan det vara?

Efter Timbros rapport om vindkraft har det rörts upp känslostormar - särskilt hos vindkraftsindustrin som hävdar att allt är fel.

Hur svårt kan det vara?

Bara en enkel investeringskalyl kan hjälpa.

- Du investerar X - du vill ha tillbaka det med Y intäkter som täcker kapital och räntor. Investeringen kan vara förknippad med kostnader som då måste täckas av ytterligare intäkter, i

- I vindkraftsfallet är investeringen vad den är, den görs up-front, innan produktionen kan starta. Intäkterna består av försäljning från el och elcertifikat. På en viss nivå, t.ex. 75 öre/kwh täcker man kapitalåterbetalning, räntor och driftskostnader. Vi antar att elpriset svarar för hälften och certifikaten för hälften.

• Om elpriset sjunker som en följd av utbyggd vindkraft, som vindlobbyn påstår, sjunker intäkterna och därmed lönsamheten.
• Om certifikatspriset sjunker som en följd av utbyggd vindkraft, som vindlobbyn påstår, sjunker intäkterna och därmed lönsamheten.
• Om båda sjunker samtidigt är vindkraften "in the deep shit" - som man säger.

Å ena sidan säger vindkraftsindustrin att vindkraften är mycket lönsam. Å andra sidan säger dom att elpriserna kommer att sjunka - vilket skulle göra vindkraften mindre lönsam eller rent av olönsam (vilket skulle kunna förklara kursutvecklingen på t.ex. Arise Windpower). Vilken annan industri hade gått ut med att deras produkt leder till lägre priser och därmed sämre lönsamhet? Vem hade investerat i det företaget? Jag förstår inte argumentationen - den måste betecknas som korkad.

Om inte:
- Vindkraftsindustrin räknar med mer certifikat (större andel av intäkterna) om elpriset sjunker. Det skulle i så fall innebära ett sänkt elpris med bibehållen nivå på konsumentens totalkostnad för el och bibehållna intäkter för vindkraftsindustrin. Är det då fel att påstå att Sveriges elkonsumenter subventionerar vindkraften?

Subventionerna
Det tjatas och gnatas om subentionerna/kostnaderna för konsumenten. Är det 200 miljarder, 300 eller 100? Det kan väl inte vara så svårt det heller?
Vi vet i stort sett hur mycket vindel som skall produceras fram till 2035, då certifikatssystemet upphör. Vi vet hur mycket elcertifikatspengar det ger, sen är det väl bara att använda de fyra räknesätten i lämplig blandning.

Varför blanda in massa ord och krångla till det?

Till allt detta, enkla, kommer en kraftig utbyggnad av elöverföringskapaciteten för att kunna reglera en intermittent vindkraft i ett Europeiskt elsystem. Det är en helt annan, och betydligt svårare historia.

Här är lite kloka självklarheter om vindkraft. Hur svårt kan det vara?

Kommentera här: