Landsbygdens villkor

Centerpartiet stuvar om. Maudan lämnar arenan för nya krafter. Olofsson (har ni tänkt på att män oftast nämns vid efternamn emedan kvinnor oftast nämns vid förnamn) har varit duktig tycker jag. Hon har onekligen varit en del i den avsocialisering vi bevittnat under senare tid.

Lööv är ett oskrivet blad. Hon stiger allt närmare centrum av getingbillan. Det skall bli intressant att se vad hon mäktar med. Hon har överlåtit energifrågorna på Hatt, hoppas bara ett det inte betyder att de viker frågan - den är viktig. Lööv, Hatt och Ek (känns lite natur där) representerar förhoppningsvis det nya i politiken. Ett gäng undomar (Ek får ursäkta) som inte behöver bära på det "hemska 70-talet", Palme, Fälldin, kärnkraften, kärvapenfri zon i Europa, förbud mot parabolantenner eller uppfattningen att man minsann också kan bygga välfärdsstater på andra sidan järnridån. Ett gäng ungdomar med nya värderingar skall bli spännande!

Vår lille miljöminister är inte längre miljöminister. I will not miss him, om jag säger så. Lena Ek inträder. Jag ställer gott hopp till henne, inte bara för att hon stammar från grannbyn utan för att hon, so far, gjort ett vettigt intryck.

Dom har mycket att ta i. Framför allt om de har ambitioner att ändra spelplan från Stureplan till landsbygden. Jag har i ett otal blogposter försökt beskriva överbyråkratiseringen av landsbygden. Hur tjänstemän inte vet hur väl dom vill oss, när det i själva verket är det egna jobbet dom värnar. Vi, den  den allt mer tynande skara som krampaktigt försöker få sin utkomst på landsbygden, har inte bett om dom och vi behöver dom inte. Jag har skrivit om de byråkratiska hindren som gör det hart när omöjligt att starta och driva ett B&B eller en gårdsbutik.

Nu har även ATL tagit upp tråden i en stort uppslagen artikel av dagens papperstidning. Det är bra. Alla röster som beskriver det byråkratiska övergrepp som pågår behövs.

Vi måste helt enkelt protestera, eller ställa vårt hopp till den nya ledningen i Centerpartiet. Eller både ock.

Problemet är att en byråkrati inte låter sig nedslås hur enkelt som helst. Varje aktivitet kan motiveras - det är summan av dom som försvårar livet. Vad skall man då välja bort?

Nu ska jag ut och studera landsbygd på annat håll. Ha en trevlig helg! Njut av uppvärmningen! (uppvärmningen kan ge oss underbara dagar - det säger dom inte, klimatkramarna)

Årets Västervikare...

... blev Katharina Arvidsson. Grattis!

Har hon uppfunnit något, tillverkat något, skapat en växande exportindustri, hjälpt världens barn eller skrivit en framgångsrik bok?

Nej, hon har startat ett nytt ICA Maxi i Västervik.

Det säger mer om Västervik än Årets Västervikare.

Är det framtiden? Är det vad vi skall leva på framöver - bygga köplador som utarmar omlandet, anställa folk som tar bilen dit och köper upp sin lön? Ser vi månde en ny ekonomisk teori?

Jag fattar inte hur det skall gå ihop. Förr kallades handeln service, nu handlar det uppenbart om primärproduktion.

Vargattack i Uknadalen

Så har det då hänt. En varg har tagit en kalv, mitt i Uknadalen, alldeles nästgårds.

Jag skall inte tjata mer om vargen. Ni vet vad jag tycker vid det här laget. Jag fastnade dock för två uttalanden som gjordes av den Länsstyrelseinhyrde (Länsstyrelsen i Kalmar - 180 km bort) besiktningsmannen och rovdjursspåraren Robert Brilant. Artikeln är mer omfattande i pappersupplagan. Jag ringde och talade med Robert Briland om detta, under ett mycket trevligt samtal måste jag medge.

1. Vargen hade antagligen inte planerat att riva kalven.
Nähä, vad gör det för skillnad? Vargen är ett djur, ingen människa. Uppsåtsresonemang är således inte tillämpligt.
Brilant: Han menar att det antagligen rör sig om en vandringsvarg som bara råkade passera hagen med kalven, kände ett akut sting av hunger och tog den

2. Ingen människa har skadats av varg sedan 1820.
Nähä, vi har ju inte haft varg sedan dess.
Brilant: Mellan 1820 och 1860 hade vi varg i södra Sverige utan några kända angrepp. Vargen är feg/försiktig. Den vågar helt enkelt inte dra på sig några skador som vore lika med en enkel biljett in i dödsriket med tanke på den hårda marknad de verkar i.

Ja, han tog lite loven av mina arroganta tankar måste jag säga. Han säger också att vargen är i högsta grad politik och det är väl i gränslandet mellan politiken och verkligheten man skall se frågan - och det brukar inte vara så lätt.