Västervik utvecklas - som många andra kommuner

OBS! Delvis ironi - den som är oförmögen att ta till sig ironi bör läsa detta med försiktighet.

Självklart har Västervik gått på klimatdravlet. Det är svårt det här med energi och klimat. Det är så många intressen som skall samsas. Vi vill ha värme och el. Vi vill bli av med våra sopor som kan bli värme genom att de eldas eller bli gas genom att det som kan rötas, rötas.
De där intressena skall samsas med oerhört starka krafter som vill att vi, till självdestruktiva kostnader, skall bli "fossilbränslefria" trots att vår elproduktion i princip redan är det och att det i praktiken är omöjligt att bli "fossilbränslefri" inom den korta tidsrymd som vi människor, och våra politiker, kan fatta.

Självklart skall Västervik vara med på det tåget - alla andra sitter ju där och kurar. De har en plan (letar du på sidan hittar du planen som PDF) - som skall gälla mellan 2009 och 2014

Planen säger ungefär följande vad gäller övergripande mål:
• Fosilbränslefri 2030 (om 18 år).
• Kommunen skall delta i Energimyndighetens program "Uthållig kommun" (bra, det löser nog klimatproblemen)
• Kommunen skall delta i nätverket Sveriges ekokommuner (bra, det löser nog klimatproblemen)
• Kommunen skall genom ett systematiskt nätverksarbete med hållbar utveckling se till att hänsyn alltid tas till energi-, miljö- och klimatfrågor (fantastiskt!, vilken slägga mot "klimatförändringen")

Och följande vad gäller mål och åtgärder:
• Ökad produktion av biogas och fossilbränslefri el (det gick ju fint - se nedan)
• Ökad satsning på klimatanpassat byggande och energieffektivisering
• Ökad satsning på klimatneutrala och miljöanpassade transporter (och... hur har det gått?)
• Ökad medvetenhet och klimatsmart agerande (det måste vara spiken i kistan för "klimaförändringen")

Nu skriver vi 2012, det är två år kvar. Vad har då hänt?

Biogasproduktion
Kommnen har tillsammans med Tekniska verken i Linköping kört igång med att koka (nåja koka är det inte, det skall hålla ca. 38 grader) biogas. Den produceras nere vid hamnen och åker i rör upp till tankstationen, där nästan ingen tankar, vid infarten. Optimismen har under stundom varit mycket stor, man har t.o.m köpt in gas utifrån.
Tyvärr har det inte gått så bra det där. Dålig gas och ingen som tankar leder ofelbart till förluster. Förluster som kommunens skattebetalare får täcka upp - ett bra exempel på det jag sade ovan om självdestruktiva kostnader.

Kraftvärmeverk
Just i dagarna planeras det för ett kraftvärmeverk som kommer att gå lös på sisådär 300 miljoner. Det är tänkt att eldas med skogsbränsle, enkannerligen flis. Bara för att få materialet till verket behövs det två stora lastbilar med släp - i timmen - dygnet runt - året runt, över 17.000 lastbilstransporter/år . Var och en förstår att man inte kan dra dessa ekipage genom staden med följd att man också, just nu, sitter och planerar en ny infart. Den nya infarten skall komma att gå genom vilda vackra omgivningar söder om staden.
Det finns säkert många i de trakterna som inte gillar att en ny asfaltsväg skall dras genom deras svamp-, jakt- eller rekretionsmarker, men det skiter man nog i.
Värre är det med vindkraften! Arise windpower planerar en stor vindkraftspark i området och riskerar att den planerade vägen skall sätta käppar i dom hjulen. Se där - det ena "gröna" - tar kål på det andra.

Utveckling?
Alla pratar om turism som en framkomlig väg. Det är självfallet inte så enkelt men visst kommer turister från när och fjärran efterfråga en gammal vacker stad med en fin skärgård. Om det inte vore för detta gröna vansinne!

Här satsar man för framtiden!

Den stadsnära vildmarken söder om staden späckas med snurrande, bullrande och blinkande vindkraftverk - genomkorsas av en väg varpå stora lastbilar kommer att rulla dygnet runt, året runt (hur fossilbränslefritt är det inom 18 år?) - för att försörja ett rökigt kraftvärmeverk just intill kommunens största turistanläggning.

Är det utveckling, till vilken kostnad och till nytta för vem?

Äntligen - en riktig sosse!

Jag gillar - riktiga - sossar. Den där som värnar om "arbetarklassen" - riktiga människor som arbetar och sliter i sitt anletes svett. Dom som kämpar för sina sympatisörers rättigheter, högre löner, mer semester och bättre pensioner. Dom som inser att samhället måste ta vara på de resurser vi har för att kunna skapa arbete och välstånd. Dom som fattar att vi måste göra det bästa av råvaror, energialstring, matproduktion och arbetskraft. Dom som fattar att vi måste organisera samhället så att människor kan utbilda sig, sköta sitt jobb, bli sjuka och ha en meningsfull fritid. Man behöver inte sympatisera med alla idéer men man vet i alla fall var man har dom.

Det är mycket lättare att förhålla sig till en "riktig" sosse än alla "nya" politiker som tycks vara uppfödda på ett sånt där köttråg de handlar köttfärs i, som de sedan säger att andra inte skall äta.
• Eller alla "nya" politiker som på fullt allvar tror att det är viktigt att "klimatanpassa" - eller kanske lösa ett problem som eventuellt uppstår om 100 år, ett problem vi inte vet om det ens existerar. Under tiden vi löser "problemet" tynar vi bort i brist på intäkter som kan utveckla vårt välstånd.
• Eller alla "nya" politiker som på fullt allvar tycker att vi skall industrialisera vårt landskap med vindkraft - för att exportera "grön" el ut i Europa - som leder till högre elpriser för oss själva vilket i sin tur ger sämre förutsättningar för produktion, intäkter, välstånd och utveckling.

Efter några bottennapp med "nya" politiker har sossarna äntligen fått tag i en "riktig" - i alla falla som det verkar. Jag ser faktiskt fram emot Stefan Löfven utveckling. Jag hoppas att han positionerar sig på "riktigt", inte bara med pladder som föregångaren. Jag hoppas att han tar till sig den havererade energipolitiken och inser att småföretagen kan skapa arbetstillfällen. Jag hoppas att det blir en "riktig" opposition. Jag skall inte rösta på den, men det skulle pigga upp.

Att jag skulle tänka så här - hade jag aldrig trott!

Vargen försvann - vips!

För drygt en vecka sedan märktes två vargar i Siljansreviret i tron att det var två nya vargar. I efterhand visade det sig att vargmärkningsklantarna märkt det vuxna alfaparet i reviret.
Så slutade helt plötsligt hannens påtvingade utrustning att sända i söndags. Då rycks det ut skall ni veta! Terrorism, polismord kanske t.o.m invasion av främmande makt står sig slätt mot uppbådet som städslas för att ta reda på vad som hänt vargen.
Polisen, tillsammans med ett omfattande pressuppbåd, for upp till Skattungbyn för att "säkra" sår. Enligt den här artikeln i Jakt o Jägare går det till så att poliser och tekniker (vad nu det är - såna däringa SCI-typer kanske) går ut i terränglådan (strax utanför vägområdet) och letar spår. Pressen, med journalister och fotografer, får stanna kvar på vägen så det gäller att inte spårsäkringsteamet försvinner för långt från vägen - utom synhåll för propagandagänget.

Polisen i arbete med att säkra spår i slänten i närheten av en väg.

Så här ser polisen ut får vi veta nu - vi som aldrig ser dom till vardags.

Polisen har hittat spår efter jakt, säger dom, men vill inte kommentera om det hittats någon död varg."Kropp" kallar dom det, antagligen för att "humanisera" lite, eller kanske för att stadsborna lättare kall förstå. Tills vidare görs hela jägarekåren skyldig. Bäst så, verkar det som.

Länsstyrelsens besiktningsman ”Hanse” Hansson, som på onsdagen tillsammans med kollegan Sture Nordlund hittade tecken att illegal vargjakt ägt rum 25 kilometer nordost om Orsa.

Så här ser en av länsstyrelsens pigga "vargspårare" ut

Många av er är att benämna som "betraktare" i vargfrågan och har antagligen inte tagit ställning utan kanske tycker något i stil med "att vargen har väl rätt att leva den med". Visst, kan man tycka det men ju närmare den kommer desto vansinnigare tycker man att förekomst av varg är, men framför allt vargpolitiken. Se bara på uppbådet jag försökt beskriva här. Se bara på helikoptertransporter och användandet av samma fortskaffningsmedel för att "skrämma bort" vargen. Se bara på marmoransikesfierade politiker som inte vågar säga något, tjänstemän som styr och människor som far illa.

Det här är inget annat än vansinne! Det vet ni att jag tycker vid det här laget.

Ha nu en trevlig helg!