Nu kan jag inte göra mera

Ingen av er har väl missat debatten kring vindkraften i det sistone. Upprinnelsen var att Kungliga Vetenskapsakademien satt ner foten i en Brännpunkts artikel för två veckor sedan. Därefter har vindindustrin, Kåberger, Energimyndigheten replikerat mer eller mindre taffligt. Dom har inte så mycket att säga i sak nämligen.

I dagens SvD levererar KVA en slutreplik med följande slutsatser:

• Minskas våra svenska koldioxidutsläpp med hjälp av vindkraft? Nej. Vår vindkraft minskar inte Europas samlade utsläpp. Ökande satsningar på transportsektorn skulle däremot ge effekter eftersom den inte ingår i EU-ETS.

• Lider vi brist på (egenproducerad) el i Sverige? Nej. Energimyndighetens långtidsprognos visar att vi redan år 2020 har ett kraftigt elöverskott trots bara 11 TWh vindkraft.

• Ökar den förnybara energin med mer vindkraft? Ja. Enligt statistik 2010 bidrar vindkraften med 1 procent av totalt 47 procent förnybar energi, Ökande tillskott av vindkraft, bioenergi, värmepumpsenergi och vattenkraft gör att vi klarar EU-kravet på 50 procent förnybar energi med råge oavsett mängd vindkraft.

• Är vindkraften dyr? Ja. Den överdimensionerade vindkraftsutbyggnaden skulle inte ske utan elcertifikatstödet. Dessutom orsakar vindkraften stora kringkostnader i form av fler nätanslutningar, elledningar och reglerkraft.

• Minskas våra svenska koldioxidutsläpp genom vindkraftsexport till utlandet? Nej, eftersom minskningen tillgodoräknas det ”mottagande” landet.

 

Själv tycker jag att den sista punkten väl illustrerar vårt agerande i detta. Vi har till punkt och pricka (och lite till - som vanligt) följt EUs krav om andel förnyelsebar energi. Vi tokbygger och förstör vårt vackra land för att den el som produceras skall exporteras, vilket jag skrev om häromdagen. Förutom att vi landgrabbas tillgoogörs vi inte CO2 minskningen (om den finns och är viktig). Det gör köparlandet!

 

Nu skall jag vara lite elak

Inte mot er IGT läsare för ni är självklart tänkande individer utan mot "alla andra".

-Ni som, utan att tänka själva, ansett att "vindkraft är väl bra och miljövänligt", det är ju "grön" el, "billigare än ny kärnkraft", "vinden är gratis" etc, etc. Vuxna människor har ett ansvar mot sitt eget huvud - det skall användas för mer än födointag. Det skall användas för tankar och tal - det duger inte att i efterhand säga "det visste jag inte", som så många gör.

-Ni som bara åker med strömmen och vägrar inse konsekvenserna av att vårt land industrialiseras och blir nedlusat av 200m höga, snurrande torn bland vägar och kabelgravar.

-Ni politiker, som i vissa fall även för egen vinnings skull, påverkat kommunens planläggning och äventyrat era medborgares vardag med dessa monster.

-Ni som inte lyssnat på lokala protester.

-Ni som lurat bygderna på utlovad "bygdepeng".

 

Jag har inte mer att säga i det här. Nu får tiden ha sin gång och jag hoppas verkligen att politiken tar till sig den här debatten. Erfarenheten säger att politiken inte kommer att göra det - då får det bli marknaden som redan håller på att säga sitt. När inte en av huvudleverantörerna lyckas tjäna pengar säger det mer om vindkraften än det borde.

 

Nu skall jag vara lite snäll

Jag vill passa på att tacka Föreningen Svenskt Landskapsskydd för oförtrutet och konsekvent arbete trots "motvind", personliga påhopp, stark skygglappspolitik och lobbyverksamhet från de som tjänat pengar på vindkraften. Tänk vad människan kan förändra om bara viljan, och kunskapen, finns!

 

Jag vill också tacka bloggen TCS för ett konsekvent, folkbildande och oförtrutet arbete i "klimatpolitikens" orkan. Ni har varit en stor inspirationskälla, ett mentalt trappräcke att hålla i när det ena tokeriet efter det andra poppat upp i omvärlden.

Ni som inte tagit del av dess innehåll bör göra det - om inte annat för att stimulera hjärnan.

 

UPPDATERING!!!!!!

Nu är det så illa att Vindindustrin vädjar/tigger (länken funkar inte i min Firefox men väl i Zafari - skumt) om mer subventioner från oss elkonsumenter, i ett öppet brev, till Regeringen.ökad ambition i elcertifikatssystemet, som man säger) - annars går det åt skogen.

Men hallå! Spelreglerna var klara med att elcertifikaten skulle handlas "marknadsmässigt". Den här utvecklingen har vi väl varnat för hela tiden! Ni har själva pläderat för vindkraft med argumentet om lägre elpriser. Nu får såväl vindindustrin som markarrendatorer sämre intäkter. Och? Läs mer här länge. Och här.

Kommentarer:

1 Lars Cornell:

Bra rutet!

Här länk till en artikel

www.vasterviksposten.se/article/articleview/47292/1/88/

2 Sven Bohlin:

Saknar Bloggadress:-(

Får jag använda Lars Cornelsl text för insändare i Söderhamns Kuriren??

Kämpar för att stoppa, vilket egentligen är omöjligt, den våldsamma överetableringen av vindkraftverk söder om Söderhamn där Stora Skog skall bygga 200 verk mellan Ljusne och Axmar Bruk. Ytterligare 70 verk skall byggas i havet utanför samma kuststräcka samt att 5 (faktiskt bara 5!) verk på den korta strandremsan mellan Ljusne och Vallvik.
M.v.h. Sven Bohlin

Svar: Det får du säkert. Jag mailar dig. Du får tag i honom på hans hemsida tjust.com. Där finns även en länk till VIT, Vindkraft i Tjust enligt följande: http://www.tjust.com/vit/index.htm
Wolter Stackelberg

Kommentera här: