I dag fick hon till det...

Som ni antagligen är väl medvetna om vid det här laget har Moderater och Socialdemokrater slagit sina påsar samman i Västerviks kommun.
Båda partier har gjort det utan att fråga sina medlemmar.
Båda partier har gjort det för att skapa en överväldigande majoriet (ca. 70% i fullmäktige) som man säger sig skola använda för att fatta de "tunga beslut" som behövs för att fixa till den urusla ekonomi som Moderaterna skapat. Man skulle därmed kunna säga att Socialdemokraterna kommit till Moderaternas räddning.

Faktum är att partierna gått samman, att demokratin satts ur spel och att inga medlemmar tillfrågats. Nu har ju politiken baxats i en riktning där medlemmarna inte behövs eftersom finansieringen socialiserats (partistöd) och tas över skattsedeln i stället för via medlemsavgifter. Men man kan inte bortse helt från sina sympatisörer och tro att allt skall bli bra bara för att man säger att det skall bli bra. Efter ett tag surnar det till ute i leden, vilket det gjort nu - särskilt här uppe i norr där banden till Västerviks stad är minst sagt tunna. Det är t.o.m så att Socialdemokrater och Moderater till dels samarbetar i denna interna opposition - en situation våra två starka kommunalråd antagligen inte tänkt sig.
 
I dagens Västervikstidning har en Socialdemokratisk opponent fått med så mycket generande godis som det överhuvud taget går inom tidningens stipulerade omfång på en insändare.
 
Hon skriver om det "diplomet", "Finasiell Elitlicens", som kommunen köpt i tron att man därmed skulle lägga den ekonomiska diskussionen på hyllan inför kommande val - det blev tvärt om. Hon diskuterar den påstådda resultatförbättringen som inte finns utan utgör extraordinära intäkter i form av kapitalavyttring (mark), pensionsåterbetalningar, internt fiffleri o.s.v. Hon ger sig även in med en sanning i Slottsholmsprojektet där hon påstår att B.U. inte investerar så mycket mer i projektet änatt  låna ut sitt namn och person till PEAB - tvärt emot den bild man vill måla upp inom kommunen.
 
Läs insändaren här - ett exempel på mod i det nära, vilket behövs trots att de flesta av oss lever i illusionen att vi har en demokrati omkring oss. Jag tror att det kan vara nyttig läsning även om Du inte har din hemvist här.

Lite sommartankar

Just nu är det tänkt att vara en riktig, gammaldags, högsommar. En sån där med glada barn som kommer med smultron på strå till mor för mellanmål efter morgondoppet. Det är det inte.
Vädermässigt trycks vi som vanligt mellan hög- och lågtryck. Än är det Ryssarnas, Polackernas eller Västerhavets fel - varför det nu alltid måste vara någons fel.

Hett är det i alla fall på Gotland. Där befinner sig politikernomenklaturan med media i hasarna. Där görs det utspel av partierna, på "deras" dag. SD flirtar med kvinnorna vilket visst även M skall göra - måste kännas fint att vara så omhuldad.

I förtäckt seminarieform propageras det för den egna saken vilket bl.a vårt alldeles egna kommunalråd figurerar i. Han har pratat landsbygd och utveckling när det i själva verket var promotion för Werkelins sommarfärjeprojekt mellan Visby och Västervik. Enligt denna ledare i VT ledde det t.o.m att en av talarna anmälde intresse för att köpa aktier i bolaget som skall driva färjan.

Färjan, ja. Det är en egen historia. Om det bara vore så, att den som vill köra färja över Östersjön tog kontakt med hamnen, kom överens om något vettigt och sedan körde på som vilken transportaffär som helst, vore det väl inte det något att prata om. Går det så går det - Good Luck! Man har tjatat färja sedan den förra lades ner i slutet av 80-talet - lokalpolitikens grisen Särimner såldes.
Men nu är det så att denna färja, som skall trafikera linjen under sex veckor på sommaren med, minst sagt osäkert resultat, blivit en symbol för utveckling och en räddningsplanka för den huvudlösa investeringen om ca. 50 milj ute i havsbandet (i skrivande stund har ännu inget fartyg anlöpt som inte kunnat komma in tidigare). Färjelinjen motiverar kommunen att öppna upp för 3 milj i marknadsföringspengar och okänt belopp för terminaler och kollektivtrafik - allt för att visa att "investeringen" ute i havet var riktig.

3 milj till marknadsföring av något som inte kommer invånarna till godo sticker naturligtvis i ögonen på bl.a. Uknaföräldrarna som fr.o.m hösten inte har skolan kvar för att spara - i värsta fall ingenting, i bästa fall en halv miljon.

Å så där går det på, i sommaren. Inga smultronstrån här inte.