Nytt nummer ute nu!

Jag har skrivit om det Finska energiföretaget Katternö och deras kundtidning tidigare.

Det är fantastiskt att en kundtidning från ett energibolag kan vara så befriande.
Jag menar, varken E.on, Vattenfall, Bixia eller dom andra har särdeles mycket mer av intresse än PK trams att förmedla i deras motsvarigheter. Dom kommunicerar klimat, vindkraft och "smarta" nät när det i själva verket borde handla om närproducerad el till ett vettigt pris för såväl hushåll som företag.

Katternö går en helt annan väg.

Läs den!

I dag är det glada miner

Ni vet det där med kommunens taskiga ekonomi, ca. 100 milj som skulle jagas tillbaka för att uppnå balanskravet.

Ekonomin som var så dålig att kommunalrådet kände sig föranledd att hoppa i säng med sossarna, utan att fråga sina medlemmar.
Ekonomin påstås vara anledningen till att att två skolor läggs ner, bl.a. vår, utan att man kan redovisa hur stor besparingen blir.

Nu är de 60 miljonerna i förlust som bortblåsta, lika plötsligt och oväntat som de uppstått. Dåligt ledarskap säger man i pappersupplagan. Vad har då förändrats i ledarskapet förutom att demokratin åsidosatts å det grövsta?
Tyvärr är inte resultatförbättringen en följd av ny organisation, sparkade tjänstemän eller, på annat sätt, effektiviserad och/eller förbilligad verksamhet. Försämrat har man gjort, som med vår skola t.ex. men inte effektiviserat. Resultatet i verksamheten är fortfarande lika dåligt. Överblivna/uttjänta tjänstemän uppbär fortfarande lön utan motsvarande prestation. Megalomaniska projekt har inte avbrutits, så sent som förra veckan band de upp oss i nya utgifter.

Man har fibblat med överföring av VA-verksamhet, vilket givit 8-10 miljoner i resultat trots att det är VA-kollektivets pengar. Man har sålt en herrans massa tomter, dvs. avyttrat kapital som ger en slant första året men minus nästföljande, eftersom tomträttsavgälderna uteblir.
Självklart har man även tillämpat s.k. kreativ bokföring i mer än inget avseende.
Om dom gjort något så är det inget annat än det de ska göra.

Vad nu då? Nu får dom diplom, eller snarare Finansiell Elitlicens av Svensk Kommunrating*! Det är som om alla skulle få diplom för att de gjorde sitt jobb eller att alla som kan sparka på en boll fick spela i elitserien.

Sådan är politiken. Frågan är om vi väljare är så dumma som de tror - hoppas inte det.
 
Här står dom och flinar, grabbarna.
 
* Svensk Kommunrating är ett privat företag som tillhandahåller analystjänster till Sveriges kommuner. Med en analys följer självklart förslag på åtgärder. Genomför man åtgärderna kan man få denna utmärkelse (som man betalt för). Smart upplägg måste jag säga.
Problemet är att åtgärderna inte genomförs som en följd av en politisk kompass på ett demokratiskt sätt. Vill man vara riktigt synisk så är det Svensk Kommunrating som styr kommunen inte invånarna genom demokratiska processer. Är det så vi vill ha det?