I dag är det glada miner

Ni vet det där med kommunens taskiga ekonomi, ca. 100 milj som skulle jagas tillbaka för att uppnå balanskravet.

Ekonomin som var så dålig att kommunalrådet kände sig föranledd att hoppa i säng med sossarna, utan att fråga sina medlemmar.
Ekonomin påstås vara anledningen till att att två skolor läggs ner, bl.a. vår, utan att man kan redovisa hur stor besparingen blir.

Nu är de 60 miljonerna i förlust som bortblåsta, lika plötsligt och oväntat som de uppstått. Dåligt ledarskap säger man i pappersupplagan. Vad har då förändrats i ledarskapet förutom att demokratin åsidosatts å det grövsta?
Tyvärr är inte resultatförbättringen en följd av ny organisation, sparkade tjänstemän eller, på annat sätt, effektiviserad och/eller förbilligad verksamhet. Försämrat har man gjort, som med vår skola t.ex. men inte effektiviserat. Resultatet i verksamheten är fortfarande lika dåligt. Överblivna/uttjänta tjänstemän uppbär fortfarande lön utan motsvarande prestation. Megalomaniska projekt har inte avbrutits, så sent som förra veckan band de upp oss i nya utgifter.

Man har fibblat med överföring av VA-verksamhet, vilket givit 8-10 miljoner i resultat trots att det är VA-kollektivets pengar. Man har sålt en herrans massa tomter, dvs. avyttrat kapital som ger en slant första året men minus nästföljande, eftersom tomträttsavgälderna uteblir.
Självklart har man även tillämpat s.k. kreativ bokföring i mer än inget avseende.
Om dom gjort något så är det inget annat än det de ska göra.

Vad nu då? Nu får dom diplom, eller snarare Finansiell Elitlicens av Svensk Kommunrating*! Det är som om alla skulle få diplom för att de gjorde sitt jobb eller att alla som kan sparka på en boll fick spela i elitserien.

Sådan är politiken. Frågan är om vi väljare är så dumma som de tror - hoppas inte det.
 
Här står dom och flinar, grabbarna.
 
* Svensk Kommunrating är ett privat företag som tillhandahåller analystjänster till Sveriges kommuner. Med en analys följer självklart förslag på åtgärder. Genomför man åtgärderna kan man få denna utmärkelse (som man betalt för). Smart upplägg måste jag säga.
Problemet är att åtgärderna inte genomförs som en följd av en politisk kompass på ett demokratiskt sätt. Vill man vara riktigt synisk så är det Svensk Kommunrating som styr kommunen inte invånarna genom demokratiska processer. Är det så vi vill ha det?

Kommentarer:

1 Åke Elgstrand:

Smörjhallen lever vidare

Ja, det är troligen bra att sälja av kommunens tomter nu, det är kanske ett bra verktyg när inte ekonomin går i takt med verkligheten. Det blir givetvis en temporär och enstaka åtgärd, för det blir som bekant svalare efteråt.
Hur mycket har tomtförsäljningarna inbringat totalt ? En detalj, hur mycket har Slottsholmen inbringat vid sin försäljning, jag har tydligen missat det? Det är den allra bästa tomten i hela kommunen och så långt vi kan se oss omkring. Björn Ulveus är givetvis i allra hösta grad välkommen! Även på höjden så att säga, och han kan ju betala för sig bättre än mången annan av oss. Grattis och med stort beröm till Björn, trevligt med dig vid Stora Strömmen i Västervik.

Åke Elgstrand

Svar: Jag vet inte hur mycket tomtförsäljningen inbringat. Ideologiskt är det toppen. Självklart skall människor äga den mark deras hus står på. Ekonomiskt kanske det är klokt nu när det går dåligt. Jag vänder mig dock emot att dom försöker få det att framstå som om dom vänt skutan - när dom i själva verket sålt av tillgångar med vinst.
Vad gäller Slottsholmen så har Slottsholmen Invest AB köpt det av det havererade Visprojektet för 700-750.000. Det skulle med fog kunna anses som billigt för Västerviks finaste tomt. Självfallet är B.U välkommen att investera i Västervik. Frågan är bara om invånarna skall behöva skjuta till något vilket verkar vara fallet för tillfället.
Wolter Stackelberg

2 Åke:

Ja, om det är som du beskriver så funkar Smörjhallen fortfarande just som så. Något mer än en subventionerad tomt i Ukna är väl Slottsholmen värd? Om nu fastighetssubvention har förekommit i Ukna tidigare. Eller i en jämförelse värdet på en tom skolbyggnad i Ukna?

Åke Elgstrand

Svar: Det har faktiskt gjorts försök att sälja tomt i Ukna och det var kommunen som erbjöd tomt/tomter för 10.000 i samband med Uknadalens dag för några år sedan.
Ingen köpte.

Dom tror att dom skall få det dubbla för skolan, eller den är åtminstone bokförd till 1.500.000 i Tjustfastigheter ABs bokföring efter en uppskrivning i samband med att kommunen sålde till sitt eget bolag.

Fastighetsmagnat i Uknadalen är ingen dans på rosor!
Wolter Stackelberg

Kommentera här: