Ett historiskt fullmäktigemöte..

..så uttryckte sig vårt kommunalråd om Kommunfullmäktiges möte i måndags. En stor dag för den ene kan vara en ödets dag för den andre - det visar historien utan att jag behöver exemplifiera. För Västerviks- och våra medborgares del kanske inte det med naturnödvändighet är så stort som kommunalrådet försöker göra gällande. Läs och begrunda.

Ukna skola
Som jag skrivit förut har kommunen beslutat att lägga ner vår skola efter detta läsår. Det hela föregicks av en farsartad "dialogrunda" bemannad med det två "store" och en del skolfolk som försökte få oss förstå att skolan är dyr, håller låg kvalité och därmed inte kan drivas vidare längre. Så gjordes även på två andra orter med mycken upprörda känslor som följd. När rundan var klar kom man ur det hela genom att påstå att "vi räddat" två skolor när man i själva verket lagt ner två skolor. Fiffigt!  (Man kan som bekant vända på allt där en klassiker är när Tyskland blev "attackerade" av Polacker som i själva verket var utklädda Tyskar - vilket innebar att kriget mot öst kunde dras i gång. Du kanske tycker att det var ett drastiskt exempel , jag håller i så fall med men exemplifieringen sitter lite bättre då. Alla ev. likheter finns självklart inte).

Nåväl, Uknaborna satte igång med att försöka få igång en friskola i stället. Förutsättningarna för detta var att Skolverket ger sitt medgivande vilket de inte hinner med innan skolan börjar i höst. Sagt och gjort åkte man med buss till Västervik för att diskutera med de två "store" (M+S har gått ihop) och framförde önskemålet om att kommunen kunde driva skolan en termin till i avvaktan på Skolverket. Med plötslig och oförutsedd demokratisk insikt ville de hänföra frågan till Kommunfullmäktige i stället för att på stället säga ja eller nej, vilket vore fullt möjligt med anledning av det kommunalparlamentariska läget (70% majoritet).
Surprisingly avslog Kommunfullmäktige Uknabornas önskan!

Äventyrsbadet
Badinrättningar av det mer spektakulära snittet brukar vara en symbol över korkade och/eller megalomaniska kommunalpolitiker. Mycket sällan blir det en god affär för kommunen och dess innevånare, därmed inte sagt att det inte finns något bad som går bra.
Västervik är inte världens centrum även om de ute på skäret, next to Russia, tror det i kraft av att Kommunen äger en campingplats som omsätter runt 40 milj/år. Där beslutade Kommunfullmäktige att godkänna en investering om 28 milj i äventyrsbad som, enligt de affärsmässigt orienterade tjänstemännen, skall förlänga säsongen till att omfatta även juni och augusti. För att räkna hem investeringen bör man dra hit turister och rycka av dom 6-7 milj extra per år. Kanske går det men det är långt ifrån riskfritt.

Slottsholmen
Jag har skrivit om skrytbygget på den lilla vackra landtungan i Västervik förut. Det handlar om ett bygga av bostäder, hotell mm på en tomt, där det förut var sommarrestaurang, om ca. 1.000 m2. Det handlar om ett fastighetsutvecklingsföretag som tagit hjälp av den gamle ABBA medlemmen Björn Ulvaeus för att förverkliga projektet. Lokalt framställs det som om det är B.U som står för fiolerna vilket naturligtvis inte är fallet. Varför skulle han göra det? Han lånar ut sitt namn, åker på några möten, sitter med i den lokalsända "morgonsoffan" och ger kommunalrådet ett "jack i kolven". För detta tar han, förhoppningsvis, rundhänt betalt.
Det är klart att det rycker hos byggbolagen. Slottsholmen har ett fantastiskt lägge mitt i stan, omgivet av vatten. I det här fallet är det sannolikt någon av de stora som övertar projektet sdan B.U gjort sitt - och fått sitt. Den stora frågan är "whats in it for us" - som kommuninnevånare - fastigheten är såld för ingenting och utvecklingen kostar oss pengar. Skulle inte vi jtäna lite på affären också? Det hade alla andra fastighetsägare gjort.

Fullmäktige beslutade i går att anta detaljplan för Slottsholmen vilket är mycket mer än bygget på den aktuella tomten. Det skall kompletteras med byggnader ute i vattnet, parkeringar, VA-anläggningar etc., en rejäl kostnadspost om ca. 25 milj för kommuninnevånarna. Fullmäktige tog emellertid inte ställning till kostnadssidan i projektet, det hänfördes till Kommunstyrelsen och undgår därmed demokratisk insyn (om man inte rotar i Komunstyrelsens handlingar).

Se där hur en påstådd besparing om 0,5 milj innebärande nedläggning av en socken inom kommunen och utgifter för medborgarna om 53 milj, med stor risk och utan att ge dom någon nytta, kan bli "ett historiskt fullmäktigemöte, som kommer att betyda mycket för hela regionens utveckling". I och för sig kan ju utsagan komma att besannas - den är ju inte förknippad med framgång, om man säger så.