Hållbart och hållbart....

På senare tid har det där med "hållbart, + t.ex., samhälle" (Googla på hållbart så ser du vad jag menar) dykt upp allt oftare som ett gnagande spöke i min hjärna. Ta t.ex.  den här artikeln om fisket. Det är en debattartikel av vår fullständigt urusle landsbygdsminister Eskil Erlandsson som bl.a. säger "Mitt mål är att EU ska ha ett hållbart fiske redan 2015 och att det inte längre ska vara tillåtet att slänga tillbaka ätbar fisk över bord". Varför så lång tid att komma på det? Vad skall E.E göra på två och ett halvt år, eller till året efter att han blivit bortröstad, för att fixa det som ingen gjort de senaste 50 åren? Har E.E tänkt på varför massa fisk slängs över bord? Kan det ha något med politiken att göra kanske? Är det politiken som skall bli hållbar - eller fisket?

Han faller därefter in i det gamla vanliga dravlet om att fisket skall vara "hållbart", EU, datainsamling och fiskeavtal. Allt skall vara "hållbart", särskilt inom näringarna som ligger under Eskils fögderi.

Men vad är då "hållbart"? Är det att man gör förutsättningen för livsmedelsproduktion så svår att vi inte kan konkurrera med övriga världen vilket i sin tur leder till nedlagt jordbruk? Är det att man producerar bränsle för våra bilar av mat? Är det att man producerar intermittent och dyr el genom att industrialisera vårt landskap? Är det att man tvingar på landsbygden varg som på sikt kommer att utarma den "biologiska mångfalden" (ytterligare en floskel i omlopp bland hållbarhetsivrarna).

Helt plötsligt tycks något ljushuvud kommit på att vi måste jobba med landets resurser så att kommande generationer också har något att leva på.

Grattis, Wake up - det har mänskligheten alltid gjort! Det ligger liksom i vår natur att tänka på våra efterkommande.
Det är därför som vi har växande skog i olika åldrar - ni trodde väl inte att de skogarna, som plantor, kommit dit av sig själv.
Det är därför vi har dränerade åkrar och ett effektivt jordbruk - ni trodde väl inte det har gjort sig själv.
Det är därför vi har kulturbyggnader i kulturmiljöer som underhållits i generationer.
Det är därför vi har vatten- och kärnkraftverk som förser oss med billig och CO2 fri el.
Det är därför vi har en av Europas bästa klövviltstammar, en ekologisk, härproducerad och giftfri köttresurs.
 
Eller är det möjligtvis så att "vanliga" människor tänker generationer framåt, eller i alla fall en generation framåt, eller åtminstone till pensionen emedan en människa i politikerrollen bara tänker mandatperioden ut?

Ja, som du ser så har massor av människor lagt grunden för ett bättre samhälle för såväl produktion som konsumtion sedan tusentals år tillbaka. Det är först när det politiserats och därefter havererat - vilket fisket gjort sedan länge - som politiken kommer och jiddrar om ett "hållbart" samhälle. Det är ju för i h-vete dom själva som ställt till det, och fortsätter att ställa till det inom andra områden. Det är som att göra bocken till trädgårdsmästare, fästingen till hudvårdare eller vildsvinet till greenkeeper.

Så, nu lättade hjärtat lite. Sorry, men jag blir så trött på alla dessa, vuxna och vanligtvis kloka, människor som slänger sig med självklarheter som vore det en nyhet!
 
Uppdatering
i dag stötte jag på den här artikeln om utopiska tankar som framförs av Karin Bradley, "forskare" på KTH. Hon, och dessvärre många med henne, anser att det finns en väg framåt mellan kommunism och kapitalism - någon slags Amishvärld styrd av allsmäktige FN eller liknande överstatlighet.
För min egen del tror jag att det är enkelt. Ny teknik måste vara bättre än den som ersätts för att vara framgångsrik, samma gäller för nya ekonomiska/sociala system, om de nu finns. Allt annat blir bara en historisk parentes.

Kommentarer:

1 Kristian J:

Tekniken har alltid varit lösningen för att lösa problem. Men är det för få naturvetenskapare i dagens samhälle. De som bara kan rabbla abstrakta begrepp såsom: hållbart, biologigk mångfald, förnybart, klimatriktigt etc.

2 B-J B.:

Så greven skriver om hållbarhet... det måste ju bli intressant.
Men... men... men...
Hävdar du att det skulle vara något fel med att "producera bränsle för våra bilar av mat"? Skulle det inte vara "hållbart" eller vad menas? Och så länkas det till stollarna på FSL... menar du alltså att du som godsägare hellre lierar dig med dem som med alla medel vill hindra markägare att utnyttja sina marker till energiproduktion, än försvarar markägarnas egenmakt? Är du supporter till Djurens Rätt också? "... som förser oss med CO2-fri el." Vad är det för argument? Har du något emot koldioxid?
Din poäng att det här sköter sig självt, desto bättre ju mindre politikerna lägger sig i, är ju annars alldeles utmärkt. Men vägen dit var väldigt konstig, och svårligen förenlig med FSL:s politiska beskäftigheter.
Kristian: Och jag som trodde att det just var naturvetare som var allra ivrigast på att rabbla dessa abstrakta begrepp som du nämner...

Svar: B-JJ B.1. Ja, jag hävdar att det är fel att producera bilbränsle av mat.
2. Det kan tyckas som att jag går emot mina kollegor, vilket jag i mångt och mycket också gör. Jag är emot den storskaliga vindkraften som är en följd av dålig energipolitik, bygger på subventioner och innebär att vi investerar i miljöförstörande överproduktion. Det blir inte bra i längden, vare sig för landet eller markägarna. Den som lever får se. FSL gör ett utmärkt jobb för övrigt. Stollar, får stå för dig, som man säger nu för tiden.
3. Djurens rätt var bara dumt.

Som sagt, tack för ditt inlägg.
Wolter Stackelberg

Kommentera här: