Kolumn i VT

IGT lämnar moderjorden i Ukna och sprider sig till Västervik!

Ledarredaktionen förnyar sig och har tagit in skribenter från de fyra stånden, adeln, prästerna, borgarna och bönderna. Först ut är jag i dag med denna kolumn.
 
Ett kul projekt - tycker jag. Jag kommer att betrakta nutiden ur olika aspekter, såväl i stort som lokalt. Jag kan inte vara lika tydlig som här på IGT av lätt insedda skäl.
 
IGT skapas i syfte att bli ett historiskt dokument och då måste det vara tydligt annars fattar inte eftervärlden någonting.
 
En kolumn i VT är till för dagens läsare vilket gör att det kan lämnas mer utrymme för läsarens tolkning.

När många säger samma sak...

... har ofta var och en inte tänkt så mycket. Det har varit IGTs ledord sedan dess tillblivelse.

Debaclet runt Lundsbergs skola är ett mycket bra exempel på detta. ALLA vet att orsaken till Skolinspektionens beslut att stänga skolan var tortyr med hett strykjärn.

Men VET vi verkligen detta? Nej, det gör bara de inblandade och, möjligtvis, deras närmaste. Händelsen är polisanmäld och till dess att utredningen är klar VET INGEN utomstående vad som verkligen hänt.

I dagens SvD Brännpunkt skriver juristen Helena du Rées en bra artikel om detta. Det är många sidor på det spett Lundsbergsfrågan utgör - allt från en politisk vilja att utplåna skolan, till klantigheter från ledningens sida och - faktiskt - lyckliga barn och föräldrar som nu får tillvaron förändrad - to put it mildly.

Hur långt kan man gå för att likrikta samhället, och är det önskvärt?
Hur långt kan man gå för att pådyvla alla en "värdegrund" och vad är det?
Varför behandlas en våldtäkt i en toalett på en kommunal skola annorlunda än påstådda övergrepp på Lundsberg? Eller knivstickningar? Eller skjutningar?

Nu är det visst fara å färde igen efter det att Skolinspektionen överklagat inhibitionsbeslutet. Man blir bara trött! Stackars barn!

Vindkraften på väg mot kollaps...

Vilken överraskning! Hallå!
I gårdagens SvD, Näringsliv, står det att läsa om en kommande istid för vindkraften. Äntligen vaknar dom, MSM.

Och det är mycket som skitit sig skall ni veta.

Elpriserna kommer att vara fortsatt låga för överskådlig tid. Det där med att Europa skulle vara en elmarknad har tydligen inte funkat. Inte för oss alla fall. Här har vi i det närmaste "utsläppsfri" elproduktion och mycket goda förutsättningar för att leverera en stabil och billig el till företag och hushåll. Varför skulle vi då inte göra det? Varför skulle vi frivilligt kostnadsbelägga landet när det inte behövs?

Handeln med utsläppsrätter som var många politikers våta dröm om en marknadsfiering av ingenting. Som alla vet kan man inte skapa en marknad av ingenting - eller ännu enklare, hur stort tal man än multiplicerar med noll så blir det noll. De företag som fick utsläppsrätter gratis, korrupta politiker och hårdhudade skurkar gjorde sig dock en hacka på vägen.

Här på IGT har vi skrivit mycket om vad som händer när en vindkraftsoperatör går i konkurs. Det är inte så mycket, verkar det som, "garantierna" är som bortblåsta. Den som får stå för fiolerna är "samhället" och/eller markägaren. Inte så kul. Vi talar 3, 4, 5 miljoner i värsta fall.

Tänk vad förblindad man blir när alla säger samma sak! Varför läste dom inte IGT?
Och så den gamla sanningen: För att ny teknik skall vara framgångsrik måste den vara bättre än det som ersätts. Detta uppfylls inte för vindkraft, ej heller för solkraft. Så enkelt är det bara! Sluta att bygga nytt medans tid är!

SvD artikeln avslutas så här - vilket jag inte kunnat sagt bättre själv :-):

"Och risken är att miljösatsningen på vindkraft kommer att leda till att den svenska naturen kommer att vara full av fladdrande stål- och kompositskrot om tio år. För några medel för att garantera en nedmontering av vindkraftverken om lönsamheten kollapsar finns inte. ”Unintended consequenses” för att prata med Karl Poppers ord."