God Jul!

Numera vaknar bara IGT upp när det är något som upprör.

En dag som denna, dagen före julafton, finns det ingen anledning att uppröras.

Det är frid ute med en temperatur runt nollan, sjön ligger stilla och solen går upp på årets östraste punkt.
Snart blir det liv i luckan när barnen kommer hem, granen skall huggas och alla skall förbereda sig inför morgondagen. Så som dom gjort så många gånger förr.
Det har handlats mat och presenter. Det där med maten är ett mysterium. Hur i allsin dar skall allt gå åt? Allt skall ner under några intensiva dagar.
Det är trots allt något visst med julen. Förväntningar, familjeliv, traditioner. Kanske är det inte svårare än att det bara är. Låt det vara så.
Trevligt är det i alla fall!

God Jul!

Fem år har gått - fem stora "klimatkonferenser" har passerat.

IGT startade i samband med den stora klimatkonferensen i Köpenhamn för fem år sedan. Ni minns den där konferensen som skulle resultera i ett globalt avtal för att rädda jorden, eller snarare mänsklighetens livsvillkor på jorden. Jorden klarar sig alltid.
Det sket sig som bekant.

Nu är den 20:e konferensen avslutad. Den här gången var det Lima som drog till sig tiotusentals delegater, bl.a. avgående miljöministern Åsa Romson, i samma syfte som i Köpenhamn. Med samma resultat.

Vad är det som händer? Kan det vara så att det påstådda problemet är en politisk konstruktion? Det kan väl inte vara så att ingen vill lösa ett verkligt problem?

Om hotet föreligger på riktigt skulle självklart världens länder sätta sig ner för att lösa det - om det vore den enda möjligheten. Det är nämligen så att verkliga hot har olika lösningar där man måste välja den bästa efter nogsamt övervägande.

Det stora problemet med Lima-mötet, och de tidigarevarande 19 mötena, var att det inte handlade om något "riktigt" utan om en lösning på ett påhittat tillstånd genom det optimala globala, politiska, kompromissade och slutligen framröstade avtalet. Hur nu sådant skulle kunna lösa vår stundande undergång är oklart.

Lägg ner nu - de blir aldrig något! Det finns annat att ta tag i innan vi skapat en jord för alla, där ingen är fattig, ingen förtyckt och alla har ett meningsfullt liv.

Läs mer här.