Sverige går före - igen

Jag hade just besök av ett känt svenskt skadedjursbekämpningsföretag. Ni vet, så här års kommer de små äckliga mössen in i stugvärmen. Råttorna håller som väl är till i ekonomibyggnaderna om dom förekommer. Man måste hålla efter dom och vi som bor på landet tar ofta hjälp av sagda firma som kommer och lägger , det för mössen obehagliga och sedermera livsavslutande, giftet. För er som bor i sta´n fixar antagligen fastighetsägaren detta men ett växande problem är den allt växande råttpopulationen.

Det gift man använt sedan en mycket lång tid tillbaka innebär att blodet tunnas ut (ungefär som Waran gör för hjärtsjuka), läcker ut i kroppen varvid man skulle kunna säga att de förblöder till döds. Skulle ett barn eller husdjur, oftast hundar som verkar vara dummare i detta sammanhang, få i sig giftet ger man dom en spruta med K-vitamin som får blodet att koagulera.

Nu är det någon djuping någonstans som sett till så att detta gift inte får/kan användas efter januari månads utgång. Antagligen tycker man synd om mössen som skall förblöda till döds. Stackarna.

I dess ställe kommer ett gift som gör att mössen somnar in och aldrig mera vaknar. Gulligt, kan tyckas.
Om hunden får i sig detta nya gift finns inget botemedel. Om det är snällare mot mössen vet jag inte. Grundintentionen att ta dom av daga borde ju redan den ses med oblida ögon av dessa mänsklighetens, eller snarare råttslighetens, räddare. Varför man då skall vara juste med avlivningsmetoden blir för mig lite oklart.

Förutom "humanism" (hur man nu kan säga det om djur) mot mössen skönjer jag det gamla vanliga tramset att "Sverige skall gå före"** övriga Världen och det skall bli kul att se om Europa eller någon annan kommer efter.

Detta får mig att ställa en, vid det här laget, sliten fråga: Vad är det för vits att sätta på sig ledartröjan/gå före om ingen annan deltar i tävlingen? Hur vet man att det är rätt tävling vi deltar i?

 
** Länken är bara ett exempel på att snacket om att "Sverige skall gå före" - inget ställningstagande i sak

BBC åsidosätter sitt journalistiska uppdrag

Nu när årets första snö äntligen kommit. Eller hur är det, äntligen eller inte-nu-igen?

Vårt klimat ger oss en fantastisk variation vad gäller väder och vind. Dels har vi årstiderna, vilket jag inte skulle klara mig utan, dels har vi variationer på kort sikt - ömsom är det helt underbart - ömsom riktigt skit - rent ut sagt.

Under senare år har det som bekant diskuterats mycket huruvida klimatet skulle löpa amok eller inte. Ni som följt IGT vet att jag redan från början intagit, en minst sagt, skeptisk hållning gentemot den förhärskande åsikten.
Jag tror oss om mycket men inte allt.

Vartefter som debatten utvecklats har fler och fler insett att det kanske inte är så farligt som "dom säger". Därmed inte sagt att vi intenärmar oss mänsklighetens undergång. Det sägs ju att vi förr eller senare står inför den sista dagen, något som förvisso sagts ett bra tag nu. Om det är krig, bakterier eller allmän degenerering vet vi inte. Är det klimatrelaterat kan vi inte säga om det kommer att bero på nedkylning eller uppvärmning. Så lite vet vi, om det ens kommer att ske.

Nu ligger det stora politiska intressen i att appellera till vårt dåliga samvete om ett vidlyftigt leverne för att vi skall skärpa oss och betala skatt. Temat känns igen, det har använts förut.

Med anledning av detta har det framkommit att BBC har frångått sina journalistiska principer vad gäller objektivitet, källkontroll mm. Detta är mycket ovanligt och görs bara när det råder krigstillstånd. Uppenbart har man funnit "klimatfrågan" så viktig att man hoppat i knät på NGOer, "experter" och tvivelaktiga politiker.

Jag tänker inte utveckla det här mer. Jag ville bara uppmärksamma er och har du tid (vilket jag hoppas att du har) tycker jag att du ska börja läsa här
Fortsätt gärna här

Det kan vara givande att läsa kommentarer med eventuella länkar som dyker upp där.

Mänskligheten är fantastisk!