Elnätsavgiften

Så var sommaren slut, eller snarare den formella sommaren - då när "alla" har semester, barnen skolledigt och alla förväntas vara glada. Vi som lever lite i spenaten får förhoppningsvis uppleva lite mer behagligt väder.
Vi har inlett den bättre delen av året i och med att årets bockjakt satt i gång. Skogarna är fyllda av smygande och förväntansfulla människor. Vare sig de lyckas i sitt uppsåt att fälla en fin bock eller inte så kan ni vara säkra på att de upplever mer än om de legat och trynat i sängen eller suttit i tevesoffan. Sådan är naturen, den levererar ALLTID mer än inget.

Levererar gör emellertid inte elbolagen förutom uteblivna vinster till sina ägare, stora nedskrivningar på grund av felinvesteringar ute i Europa eller nedskrivningar på grund av misslyckade vindkraftprojekt.

Sin vana trogen – den där då kraftbolagen motiverar höga elpriser med ömsom högt vatten i dammarna, ömsom lågt vatten eller bara allmänt svammel – fortsätter. Denna gång handlar det om elnäten.

Eftersom elpriserna blivit utsatta för konkurrens måste pengarna jagas in på annat sätt. Vad är då bättre än leveranserna, eller elnäten? Där saknas konkurrens, vilket på lokal nivå torde kunna anses lämpligt då alternativet är avskräckande.
 
I dagens ATL ges en skrämmande bild av elnätsavgiften. Det skiljer mycket och de höjs mycket. Enligt ATL mest på landsbygden men faktum är att de inte är så dåliga i stan heller. Lite märkligt kan tyckas då vi inte lever i en inflationsekonomi - om man säger så. Elbolagen fortsätter, sin vana trogen, att ljuga vidare. Just nu är det "elsäkring" i meningen att elen skall tryggas då "klimatförändringarna" kommer att resultera i de mest förfärliga väderomständigheter som tänkas kan. Att det var några år sedan såväl Gudrun som Per och att detta alltid har inträffat då och då är det ingen som bryr sig om. Bara man får öka på intäkterna.
 
Jag fastnade för senare delen av en intervju med ett elbolag i Västergötland:
"Vi ersätter luftledning med kabel i mark eller isolerar befintliga ledningar så att de bättre står emot hårt väder. Samtidigt har vi också förnyat många andra komponenter i det befintliga elnätet och förstärkt kapaciteten, bland annat i samband med anslutningar av vindkraft i området."
 
Det här innebär att elkonsumenten får betala för att ny elproduktion skall komma in i nätet.
• Vem har bestämt det?
• Vem har bett om det?
Det rimliga vore väl att vindkraften betalar sina kostnader så vi konsumenter kan fortsätta att betala för den el som levereras. Hur den produceras är av underordnad betydelse.

Kommentera här: