Vilse i pannkakan

I den här bloggposten tänkte jag följa upp händelseförloppet i den där lilla kommunen som fick en kammarrättsdom emot sig efter det att M och S helt sonika, mitt i mandatperioden, löst upp kommunstyrelsen för att därefter sätta till en ny som mycket bättre passade deras syften. Jag skrev om det i den föregående bloggposten.

Jag tror att jag redan då förutsåg att de inblandade skulle "vifta flugor". Det har redan börjat och jag skall med glädje delge er den lokalpolitiska elitens intellektuella irrfärder.
Generellt kan man säga att det gamla fina ordspråket som säger att man skall stå still när man trampat i glashuset eftersom det låter mer när man försöker ta sig därifrån är högst applicerbart i detta fall.

17/1 lokaltidningen har en liten notis där sittande kommunalråd (vilket han inte var förra mandatperioden men väl den som M kommunalrådet allierade sig med) kommenterar det hela som följer:
"Rätten tycks mena att en folkvald församling inte kan välja sin egen styrelse, och det är lite underligt.
Blir domen prejudicerande kan det bli svårt att skifta majoritet mitt i en mandatperiod"

Det var just det! Det är vad man i allmänna ordalag kallar demokrati och det är därför vi har val då och då. Det har aldrig hänt förut så den allmänna uppfattningen är nog inte att man skall skifta majoritet när det passar.
 
Enligt rubriksättarna säger han sig vara förvånad vilket förefaller lite märkligt då en Kammarrättsdom inte dimper ner som en blixt från klar himmel. Processen har pågått sedan den där dagen då det ödesdigra beslutet fattades. Förvisso med någon veckas fördröjning vilket rimligtvis inte kan ha spelat någon roll. Först överklagas det inom lagstadgad tid, sen går det till Förvaltningsrätten som tar sin ställning vilket överklagas till Kammarrätten som fattar sitt beslut. Mer än två år således.
 
19/1 VT, Västervikstidningen kommer ur sina hålor med denna ledare av Joalim Tholén. Riktigt bra! Detta trots att jag skulle vilja se lite mer grävande och mindre hovsamhet inför makten. Å andra sidan skall de väl hålla en högre neutralitet än vad IGT gör, som är gravt subjektiv.
 
25/1. Mycket tyder nog på att fadäsen med att lösa upp Kommunstyrelsen bara är toppen på vanskötselns och makthungerns isberg. Härom dagen visade det sig att Kommunstyrelsen, eller vem det nu varit som beslutat (ovisst i skrivande stund), låtit Bostadsbolaget stå för fiolerna kring nedmontering och bortforsling av Brovaktarstugan på Slottsholmen.
Det är ju så att det lilla röda huset står i vägen för Björn Ulaeus märkliga bygge därstädes och Kommunen har lovat att ta bort det. Det är inget märkvärdigt hus så det hade nog helt enkelt kunnat rivas men av rädsla för opinionen skulle det tas ner och placeras om. Nu är det alltså Bostadsbolaget som gjort detta till en kostnad om drygt en halv miljon. Huset lär nu finnas någon stans ute på Lucerna. 
Den stora frågan är vad Bostadsbolaget har med det hela att göra. Vem har beslutat och hur har detta dribbel med skattemedel beslutats?

Kommentarer:

1 Åke:

Ja all heder till Inger Wiman som hävdar Kommunallagen. Allt annat blir ju fel. Kring året 2012 var det några fler personer som ifrågasatt hemmabygget M+S, och repressalier föll ut i en till synes bekväm tystnad, också den tredje statsmakten hade svårt att hänga med i utflykterna.
Nu har Återtåget börjat genom Lag. Låt vår framtid vara bekväm med i första hand uppstädning och sedan kärnuppgifter.
(En person frågade mig - har du hört att Inger Wiman har satt upp partet Kommunallagen? Troligen avsett för både Västervik och Åtvidaberg till att börja med?)

Kommentera här: