Den kokta grodans...

... princip som innebär att man kan koka en groda genom att stoppa den i en kastrull med kallt vatten, sätt på spisen med inte lagom värme så att vattentemperaturen höjs i lagom takt. Grodan kommer då att sitta kvar till dess att den är kokt. OBS! Ett experiment du inte bör göra hemma.

Om du däremot, vilket du heller inte skall göra hemma, släpper i grodan i kokande vatten kommer den att hoppa ur.

I det dagliga livet skulle man kunna likna denna långsamma tillvänjning med många företeelser omkring oss - inte minst i politiken.
Hade någon kastat Romson över oss för 50 år sedan hade det nog sprattlats ute i buskarna. Nu när vi vant oss med allt från feminism till gröneri är det få som ens lyfter på ögonbrynen åt denna märkliga företeelse i svensk politik. Vi människor har en förmåga att anpassa/vänja oss med mycket.

Med anledning av det stundande klimatmötet i Paris matas vi av de ena tokerierna efter de andra. Jag kan inte låta bli att vädra lite tankar kring detta så här innan en kall och regnig midsommar.

Grundtanken är att vi genom utsläpp av fossilbaserad koldioxid ökar halten i atmosfären som i sin tur gör att den genomsnittliga temperaturen på jorden stiger. Därför måste vi vidta åtgärder i syfte att minska denna påspädning, ökning av koldioxidhalterna och därmed temperaturökningen.
Nu råkar det vara svårt att veta vad en genomsnittlig temperatur är. Det är också svårt att jämföra med historiska mätningar eftersom man på den tiden hade, surprisingly, ålderstigen utrustning jämfört med dagens satellitbaserade mätmetoder.

Om vi antar att vi trots allt har rätt i mätningar och jämförelser inträder frågan hur vi skall veta när vi lyckats. Det här med klimatet är nämligen inget man fixar till på en mandatperiod även om Romson tycks vara av den uppfattningen. I dagsläget är det så att temperaturen, på det sätt man mäter i dag, inte har förändrats nämnvärt under närmare 20 år. Har vi då lyckats?
Nej, säger alarmisterna. För att veta måste man vänta minst 30 år. Går det åt andra hållet är dom inte lika noga utan då går det åt skogen inom några år - om det fortsätter (vilket det sällan gör).

OK, då betyder det att klimatcirkusen har en eftersläpning på minst 30 innan man kan fastslå att åtgärderna burit frukt. 30 år efter det att temperaturerna stabiliserats - eller ca. 10 år från nu kan man alltså konstatera "mission completed".
Under tiden kan kadern av människor som lever på detta "hot" växa till sig ute i kommuner, landsting, riket, EU och FN. Det är många som håller detta självspelande piano rullande! Det är många som far jorden runt för att fixa till det för fattiga länder och kommande generationer. Det är många som plågar innevånare ute i våra kommuner med biogasdrivna sopbilar, byggförbud nära havet och meningslösa punktinsatser. Allt i klimatreligionens namn.
 
Midsommar - blir det kallt så vet du inte om det förrän om 30 år. För 28 år sedan, då min äldsta som var nyfödd, var det lika kallt på midsommar som föregående nyårsafton. Jag bidar min tid ett par år  till innan jag låter denna gör-det-själv observation brisera i allmänhetens tjänst.
 
Glad Midsommar!
 
 

Kommentarer:

1 Tjelvar:

Lägg till gårdagens omröstning i Riksdagen, där man stadfäste ett beslut som går emot en majoritet både av dem som sitter i Riksdagen och av dem som röstat.

Morgondagens historiker kommer att ha mycket svårt att förstå hur så mycket vanvett kunnat flyta upp till de allra högsta posterna i civilisationen. Denna tid är inte ett dugg bättre än det 1600-tal, då man brände häxor bara för att man "trodde" att de var onda. Nu tror man att koldioxid är ond. Utan minsta bevis för det.

Vad har läskunnigheten gjort ? Vad har universitetsutbildningen gjort ? Vad använder folk, de beslutande, IT till ?

Vilka onda krafter är det som drivit fram denna vettlösa utveckling ?

Svar: Var tid har sin ondska. Många gånger fattar man först efteråt att det var just ondska det handlade om - det är vad den kokta grodans princip handlar om.
Wolter Stackelberg

2 Lars Cornell:

Och denna ondska bedrivs i Godhetens namn.

Kommentera här: