Återvinn julgranarna!

Nytt År, nya tag!!
 
I dag har klimatmaffian/återvinningsmaffian slagit rekord samtidigt som vi frusit då den nya flispannan inte presterat så som tänkt.

Nåväl, den stora nyheten har varit att man borde kunna ta hand om julgranarna på ett bättre sätt och att de i så fall skulle kunna skapa värme i lite drygt 1.000 villor under ett helt år.
Anledningen till "nyheten" är antagligen att de som jobbar med återvinningscentralerna är pissed på allt ris i form av torra granar som ligger och skräpar på och kring återvinningskärlen.

Jag gav mig på att räkna lite på det där - i stället för att göra något annat viktigt.

Det finns ca. 4,3 milj hushåll i landet.
Det köps ca. 0,8 granar per hushåll som är 2 meter långa och 5 cm i genomsnittlig diameter.

Då ger det, ca:
6.751 m3 virke eller 17.000 m3 flis vilket räcker för att värma 900 villor, eller 4,9 promille av landets villabestånd, i ett år om de förbrukar motsvarande 3 m3 olja/år.
För att producera materialet behöver du avverka ca. 25 hektar skog eller ta toppar och grenar från en avverkning om ca. 100 hektar, vilket är relativt mycket om man ser till den genomsnittlige skogsägaren men en spott i havet i förhållande till landets totala virkesvolymer.
 
För att binda kolet (då blir det inte koldioxid som vid förbränning) i riset för en längre tid talas det om att förkola granarna, stoppa materialet i jord som kan användas i rabatter och därmed berika producenten/insamlaren samtidigt som man får den korrekta villaägaren att känna sig duktig.

Man måste nog bortse från kostnaden att producera denna kol/energi för att få ihop en eventuell kalkyl. Granen skall växa, avverkas, transporteras till torg (som inte alltid är närmast), transporteras hem, julfiras med elektriskt ljus, transporteras till insamling, hämtas och transporteras till återvinning. Hur mycket fossilt bränsle som ingår i den operationen och om det kompenseras genom allt det här vågar jag inte tänka på.
Enklast är nog att elda granen i brasan om man har någon eller hutta dom i kommunens stora panna om de måste samlas in. Vad gör man inte för att vara duktig, "gå före" eller få folk att känna skam och ånger så här efter en konsumtionshypad julhelg?

Det är lätt att villa bort sig bland nollor och kommatecken. Rätta mig gärna om det är fel.

Kommentarer:

1 Åke Elgstrand:

Julen slut - bruksanvisning
Ta bort allt glitter, till och med toppstjärnan, sänk granen i sjön. Och minns väl var du gör det.
Bjud ut dina utsocknes gäster till fiske i vacker sommar kväll.
Konstigt vad många bottennapp de får
Åke

Svar: Tänk allt som julgranen skall räcka till. Ena dagen är det att värma 1.200 villor och nästa skall de rädda fiskbestånden.Visst är det många granar där ute och visst stökar de ner men på det stora hela så räcker dom inte till så mycket mer än att förgylla julen. Så är det och så var det tänkt. Allt annat är trams.
Wolter Stackelberg

Kommentera här: