Hur mycket trams har vi råd med?

Identitetspolitik är på modet - ingen säger något om det trots att det i många fall leder oss åt helt fel håll.

Det som i alla tider varit eller inte varit, som faktiskt följts upp i vår digitala värld med nollor och ettor, försöker dunkla/udda/obskyra krafter att rucka på. Eller är det en ny "verklighet" de försöker skapa och i så fall varför?

Det här med kön är på modet, det som i alla tider varit varken eller och i ytterst sällsynta falla varit både och. Faktum är att en människa är man eller kvinna - till könet i alla fall. Det är ett faktum man försöker trotsa genom att överlåta till individen att själv identifiera sin egen könstillhörighet.

Här är ett intressant klipp av en student på Södertörns högskola som sätter saken på sin spets. Kolla gärna - det stärker läsupplevelsen av denna bloggpost. (Tack Anna för tipset).
Vad uppfostras vi till?
Är det meningsfullt att släppa igenom det trams nutiden ägnar sig åt?
Är det trams?
Är det mer trams än vad vi haft tidigare?
Vad händer med den som säger ifrån?

I alla tider har vi människor hittat sätt att förhålla oss till livet och varandra. Hur vi än vänder oss är det bara mänskliga konstruktioner skapade och förmedlade av mänskliga hjärnor.

- Religion framställs ofta som något som finns trots att det är påhitt.
- "Ekosystem" framställs som ett faktum trots att det handlar om ett sätt att beskriva och nutidsanpassa naturen så att den urbana människan skall fatta vad det handlar om. Ekosystem? Det är väl en uppenbar mänsklig konstruktion!

För att ytterligare förtydliga tanken kan vi lägga till beskrivningen av politisk åskådning i färger eller höger och vänster. Möjligtvis är det en rationell beskrivning men därifrån långt ifrån "sann". Varför inte beskriva det politiska livet i upp och ner eller i toner? Det skulle antagligen uppfattas som lite udda men man kan väl inte säga att det är fel eller rätt? Det skulle bara vara ett annat påhitt av oss människor.

Själv tror jag att det är viktigt att ha så få konstruktioner som möjligt, särskilt de vars syfte är att tillskansa sig makt och/eller rikedom. Att ifrågasätta och genomskåda nyspråket, som alltid är en del av nya tankar, borde vara en plikt hos alla och envar. Den som är tyst medger och lockas därmed in i åsiktskorridoren utan egen vilja.

Vårvädret är tillbaka - ut i naturen med er nu! Betrakta det ni ser och det ni hör. Njut av det och beakta det faktum att alla och envar har olika upplevelser av samma plats. Var är systemet i det?

Den som vill kan låtsas vara en två meter lång Japan. Det skiter naturen fullständigt i!

Kommentera här: