Åsiktsfrihet råder!

Med anledning av Ingemar Nordins funderingar i ämnet tillåter vi oss lite tankar har på IGT.

Åsiktsfrihet råder - säger man, men fan ta den som "tycker fel"!
Kritiskt tänkande är viktigt i skolundervisningen - säger man, men fan ta den som tänker kritiskt!

Vad är det som händer i demokratiernas demokrati Sverige? Vem/vad är det som ligger bakom "åsiktskorridoren"? Är det en ny företeelse?

Kan det vara så att "förr i tiden" - början av efterkrigstiden, typ - präglades av att olika åsikter fick ventileras hur som helst? Eller var det så att en borgerlighet i samförstånd med socialism och storindustri körde sitt spår under en tid där samhället byggdes upp efter kriget?
Visst var det massa gapiga kommunister som protesterade på gator och torg mot det ena och det andra. Visst fanns det en fungerande protest på första maj - som styrdes av rådande makt på rådande makts villkor. Visst var det protester på universitet och marscherande ungdomar som ogillade krig i fjärran land tillsammans med vår statsminister.
Var det ett uttryck för åsiktsfriheten eller ett första steg mot dagens situation? Många av de som ockuperade kårhus, bodde i kollektiv och skalderade på gator och torg är numera etablerade människor i politik och journalism. Trots att de i sin ungdom använde åsiktsfriheten för att bygga sin framtida plattform motarbetar de alternativa idéer nu när de nått livets höjdpunkt. Eller är det just därför?
Är det för att de vet vilken makt alternativa åsikter kan ha? De har ju själva lyckats få oss alla till semisocialister, sopsorterare och feminister.

Tänk om klimathotet skulle diskuteras mer öppet? Tänk om folk skulle komma till insikt om att idén ifrågasätts av många och att allmänt vedertagna åtgärder för att "förhindra uppvärmning" är meningslösa? "Klimatet" bryr sig inte om konferenser, skatter och tomma ord.
Tänk om vindkraften och/eller vargetableringen skulle diskuteras mer öppet? Tänk om folk skulle förstå hur det drabbar landsbygden och därmed hela vårt land?
Tänk om vi skulle börja diskutera skola och uppfostran av våra barn?

Ja, tänk om - då skulle samhället fortsätta att förändras men denna gång ifrån den riktning som 60- 70- talets ungdomar ville ha - och fick.

Samhället skulle förändras - så som det alltid gjort. Fram och tillbaka.

Kommentera här: