IGT i västerled

Lite mer sällan än Fantomen - som understundom uppträder som en vanlig man - vistas IGT i Amerika. Det har hänt några gånger - nu har det hänt igen.
I slutet av förra veckan bar det av till Maine för att övervara ett bröllop. Det var dottern till min hustrus kusin som skulle gifta sig. Resan gick från Linköpings flygplats, vilket kan rekommenderas för oss som bor i dessa trakter, via Köpenhamn till Boston.

En flygresa är inte så mycket att orda om i dessa tider då var och varannan trotsar klimahotet och flyger än väster ut, än öster ut. En sak var emellertid helt fantastisk. Grönland!
I solens sken låg hon där - om det nu är en hon - och visade upp all sin prakt. Oändliga isviddor, uppstickande bergstoppar, fjordar och isberg. Trots allt som sägs om Grönland kan jag härmed avslöja att det finns is kvar. Mycket is!, trots att det i slutet av augusti torde vara isminimum.
Utan att vara klimatforskare, vilket iofs. väldigt få "förstå-sig-påare är, så törs jag slå vad med vem som helst att isen blir kvar ett bra tag till.
Vi fick bara se den södra spetsen vilket var en imponerande syn av ett landskap som antagligen mestadels är tämligen ogästvänligt.
 
Maine är USAs nordöstligaste delstat. Som svensk är den mycket lätt att tycka om - det ser ut ungefär som här, fast större, som det mesta i USA.
Brölloppet varade under dagarna tre på en plats som var helt magisk. York Harbor är sommarviste för många amerikaner där man laddar batterier, sportar, badar och umgås med familj och vänner - precis som man gör i Sverige fast mycket större, som det mesta i USA. Torekov, Falsterbo släng er i väggen!
Vi förplägades under dessa dagar med underbar mat på fantastiska platser. På övrig tid lyckades våra värdar och värdinnor klämma in en golfrunda och själva tog vi oss till en härlig vik av Atlanten för en hummerlunch!
 
Än en gång kom den svenska jämförelseivern, som oftast utfaller i att Sverige är bäst, på skam. Det är bra! Vad som är dåligt är att inte fler kommer till insikten att det finns rätt mycket där ute som det kan finnas anledning att lära något av.
 
Kort och intensivt var det med sinnena överösta av intryck och glada minnen. Allt var som en film, möjligtvis av den lite mer banala arten om det vore en film men helt underbar IRL- som man säger nu för tiden.
Stort tack för att vi fick komma! Stort tack för allt vi fick uppleva!

Kommentera här: