SMHi ... pust!

De tider vi lever i är märkliga - vilket alla tider varit om man kunnat lyssna på de människor som levde då.
OK då, vi gör ett nytt försök. Den tid vi lever i nu är extra märklig - vad ni än säger. Den är unik eftersom den inte funnits tidigare och den kommer aldrig åter.
Vad vi än tycker måste vi förhålla oss till den, vilket jag försöker i det följande.

Jag tänker inte så mycket på krig, fattigdom och elände - det är inget nytt. Faktum är att det har aldrig funnits en så stor andel av jordens befolkning som har det så bra som vi har nu.

Jag tänker inte på flyktingar, terrorister, polisbristen, sjukvårdskrisen eller pensionärernas grismat.

Jag tänker självfallet på vädret, vilket du säkert räknat ut. Många av oss hade (o)lyckan att hämta de första stapplande kunskaperna i matematik via det illustra litterära verket som benämndes "Hej Matematik". Det var en fånig skrift med teckningar föreställande ringar med grejor i som sades utgöra Mängdlärans grunder. Som väl är blev det inte mycket mer än ett fluortantsförsök som övergavs som så många andra dåliga ideér.
Vädret är en delmängd av klimatet där det sistnämnda utgör ca. 30 år av det förstnämnda. Vädret utspelar sig lokalt och klimatet t.ex årstider i zoner. Det innebär att den yta där vädret spelar oss spratt eller skänker oss glädje är en delmängd av klimatets yta.

Nu har ett stort antal människor bestämt sig för att klimatet håller på att löpa amok i dagligt tal kallat klimatkrisen. Med klimatkrisen i botten vill de vidta en mängd kostsamma politiska åtgärder som i sin tur måste motiveras med det mest fruktansvärda väder du kan tänka dig. Grundidén är att det skall bli varmare och då...
... blir det mer extremt väder, med fler stormar och häftiga regn
... blir det torrare och vattnet kommer att ta slut
... stiger haven
... och så blir det massa fästingar
... blir det aldrig något som är bättre än nu (jag skulle inte ha ett dugg emot ett lite varmare klimat t.ex)

SMHI förser kommunerna med lokala klimatprognoser så att tjänstemän och kommunpolitiker kan vara duktiga och ta fram klimatstrategier, bocka av och stoppa i en hylla.

Nu har man pratat om klimatkrisen i 20 år vilket är en kollosalt kort tid i sammanhanget. I början av denna period förutspåddes en mycket kraftig temperaturökning, t.o.m så hög att sommarisen på Antarktis skulle vara borta sommartid 2014. Det blev inte varmare. Isen försvann inte. Vi har inte sett något av extremare väder eller havsnivåhöjningar.

Hela idén håller på att falla platt till marken och då gäller det för media, politiker och SMHI att inte låtsas om det.

SMHI gör det genom att varna för anstundande oväder i tid och otid. Inte sällan blir spådomarna ohörda av vädrets makter.
I vår del av världen var det väldigt torrt förra sommaren vilket man tog som intäkt för att varna för etter värre denna sommar. Man har ju gubevars bestämt att väderextremerna skall tillta. Så blev det inte.

I dagarna har det varit mycket prat om extrema regnmängder (dom verkar inte ha reda på vare sig torrbollarna eller extremarna på SMHI) med så mycket som 70 mm - på en gång! Eller i skurarna. Eller i veckan. Ingen vet och ingen bryr sig längre eftersom det ändå aldrig stämmer. Skrika på vargen - säger vi här på landet!
 
                                                           Helgardering skulle man kunna säga

Nåväl på SMHIs hemsida kunde man i dag se aktuella varningar i vald region.
05.04 Brandrisk!
10.12 Stora regnmängder
10.29 Höga flöden

Nu kl. 15.14 har det varken brunnit, regnat eller flödat. Men blåser gör det!

Ser man det positivt skulle man kunna säga att det finns förbättringspotential i SMHI.

När åker högre tjänstemän ut i kylan?

Vi har så många gånger sett högre tjänstemän och politiker i stat, landsting och kommuner göra bort sig, skapa skandal för att därefter försvinna i en sympatisk tystnad.

Den här tystnaden verkar gång efter annan vara en manöver som går ut på att hålla dem undan offentlighetens ljus. Det var ju gubevars lite pinsamt och det bör man inte trycka upp i väljarnas ansikte.
Det är sällan eller aldrig så att de fått sparken och tvingats ta jobb i kassan i den lokala mataffären eller går runt och kratta löv i en park, vilket mången företagare som misslyckats eller människor på lägre nivåer i den offentliga apparaten tvingats göra.

Nej, de på högre nivåer som solat sig i rampljusets glans har många kompisar som håller dom flytande även efter ett rejält magplask

Det riktigt stora exemplet är Mona Sahlin som kommit upp som gumman i lådan flera gånger. Just nu är hon i tystnadsläge men ligger antagligen, likt fröet som väntar på skogsbrand, och väntar på bättre tider. Det finns ännu några år kvar till pension och det finns många kompisar. Vi får se hur det slutar.

Vår egen före detta landshövding med många meriter bakom sig i misslyckdebranschen, senast som VD för Apoteket. Han fick även sparken från landshövdingetaburetten, vilket i sig är en bragd, efter att ha köpt alkohol på tjänstekortet och ringt snusksamtal på tjänstelefonen trots att det fanns betydligt bättre anledningar. Landshövdingen är anställd av staten så han får inte sparken på "riktigt" - han dras tillbaka för pappersvändande i någon statlig korridor där ingen ser honom. Där kommer han antagligen att bli kvar tills han som pensionär kan vältra sig i skattebetalarnas välvilja på någon solig plats där ingen ser honom.

Det som föranleder dagens bloggpost är f.d. VD (hur det nu titulerades) Regionförbundet i Kalmar som fick lämna med svansen mellan benen efter det att han otillbörligen gynnat sin samba som av en händelse även hon hade sin huvudsakliga utkomst från Regionförbundet.

Nu visar det sig att han blivit inhyrd som konsult för att reda ut finansieringen av vår lilla kommuns, för närvarande, mest megalomaniska projekt i form av en södra utfart till en beräknad kostnad om 400 - 500 milj SEK.

Det där fiaskot med samban i Regionförbundet var flera år sedan och det framgår av artikeln i VT (nu skall ju tidningarna ha betalt för allt och då är det svårt att länka) att han sedan dess lugnt och fint tagits om hand av SKL. Nu säger kommunalrådet att de fått veta att han var "ledig för uppdrag" (vilket han alltså bort vara sedan han fick sparken).

Förutom betraktelsen kring högre tjänstemäns "flytvästar" måste jag väcka en frågeställning kring finansieringen av den södra utfarten från Västervik.

Centralorten i den lilla kommunen har i decennier känt sig underlägsna i utfarts/infarts- divisionen. De har nämligen bara haft en, vilket har räckt alldeles utmärkt. Redan när jag var lite mer engagerad i politiken i slutet av 90-talet var det ett hett projekt. Då var det sossarnas idé och Moderaterna, som det hette då, var emot .
Nu har det gått 20 år varunder Nya Moderaterna, som det heter just nu (vad det heter om ett år är ovisst i skrivande stund), har haft makten togs idén över av M. Vid förra valet torskade M och nu ligger frågan åter hos S. Häger du med?

Finansieringen har hela tiden varit det stora problemet. Alla ser en fin asfalterad väg med gatljus bryta igenom skogsmark för att slutligen, via en bro, angöra en sunkig del av staden. Ingen har ännu sett pengarna för att förverkliga denna fantasi.

Eftersom man inte tycks hitta någon i den mångtusiga skara som jobbar i kommunen, bl.a. med dessa uppgifter, som skulle kunna hjälpa till att ordna finansieringen kallar man alltså in denne, minst sagt förbrukade, man att lösa problemet.
Vi vet inte hur mycket det kommer att kosta och vi vet inte om han kommer att bli lika framgångsrik i att finansiera vägprojekt som han varit i att finansiera sig själv.
 
Nu kämpas det med näbbar och klor för att frigöra projektet från kommande val. Hur det går får vi veta om drygt ett år.
 
PS.
Jag vet att denna text skulle kunna beslås med att vara populistisk (populärt tillmäle i dessa dagar), vilket antagligen är sant. Men är inte all åsiktsbildning populistisk? En åsikt bryts väl alltid mot något - kapitalismen, socialismen, tjänstemannaväldet, fossilmaffian, klimathysterikerna?
Den stora frågan tycks vara vem den vänds mot. Mot dig själv - populism. Från dig själv - OK.
DS.

Vattnet räcker!

Problemet är inte vattenbrist (Öland och Gotland kan emellertid ha problem torrår).
Problemet är kommunernas vattenförsörjningssystem. Det handlar oftast om dåligt underhållna ledningssystem vilket ger stora läckage. I vår lilla kommun vill man åtgärda det med en megalomansk lösning genom att ta vatten längst norr i kommunen, ca. 40 km bort!

Så här tycker Moderaterna i Norra Tjust om det genom en första bloggpost på vt.se

Vattnet räcker!
”Vattenkrisen” håller på att bli den nya ”klimatkrisen” då det tycks som att det alltid skall vara något stort och komplicerat som krisar för att de gröna fundamentalisterna skall må bra.

Vissa år är det torrt och andra år väldigt blött. Bara för att det var torrt förra året behöver det inte bli så i år. Hur det blir kan vi varken förutse eller åtgärda. När hösten närmar sig vet vi om sommaren varit torr eller våt. Vi vet också att elbolagen skyller höjda priser på vattennivåerna vare sig de är höga eller låga. Nu börjar även de ”gröna”, vilka de nu är, att använda vätan/torkan för sina syften.

Problemet är inte vad som kommer ur skyn. Problemet är hur vi producerar och hushållar med det vatten som behövs av de som bor i lite mer befolkade trakter. Inte sällan är det tekniska problem.

• Överum har av gammal tradition en undermålig vattenkvalitet vilket beror på vattenverk och rening.
• Västervik har brist på vatten när torka gör så att Hjorten närmar sig den undre gräns vattendomen tillåter. Huvudskälet till Västerviks problem är dock att ledningen mellan Hjorten och vattentornet är så dålig att 20-25% av vattnet försvinner på vägen.

Organisationer och företag tar ofta till stora och komplicerade grepp för att dölja de verkliga problemen. I näringslivet handlar det ofta om fusioner med storvulna planer.
Tyvärr har kommunerna tagit efter denna modell där det stora tenderar att sätta det lilla i skuggan.
I stället för att laga/byta ut vattenledningen mellan Hjorten och vattentornet börjar man tala om en ny vattentäkt i Helgenäs mer än 40 km, och många sköna miljoner, bort! Detta gigantiska projekt kan inte vara genomfört inom en tioårsperiod - under tiden kommer vattenproblemen i staden att bestå.