Vilken bubbla lever de i?

I föregående bloggpost ställdes frågan, vad händer i politiken? Nu är det dags att fundera lite över "bubblan".

Ett flertal områden som kritiserats under lång tid, så som t.ex polisen, invandringen och skolan kommer till vägs ände i så måtto att det helt enkelt inte går att hålla emot trots att flertalet politiker är bestyckade med en i heder där det finns mycket övrigt att önska. Då återstår bara att krypa till korset vilket oftast görs med en ramsa om att "vi varit naiva". Nej, det är inte naiva de varit - de har varit dumma, korkade eller bara indifferenta.

Förutom att detta lett till stora försämringar så som beskrevs om polisen i söndagens Agenda där den nuvarande polischefen tecknar en mycket mörk framtid för den kår som skall garantera statens våldsmonopol. Det kommer att bli ännu sämre under flera år framöver är budskapet.

De som sitter i bubblan och har varit naiva eller den som var Rikspolischef tror alldeles uppenbart att de är en så stor skänk från ovan att det inte finns någon lämpligare för fortsatta uppdrag.

Samtidigt växer föraktet utanför bubblan. Opinionsmätning efter opinionsmätning visar på kraftiga nedgångar för etablerade partier och ett SD som snart är ledande parti i svensk politik.

Varför visar folk så stora sympatier för SD?
Är det för att de är så bra?
Ligger de ideologiskt rätt?
Är det medelålders rednecks på landsbygden som helt plötsligt får sån tyngd?

Nej, antagligen är det för att etablerad politik är usel helt enkelt. Ett näraliggande exempel är den minst sagt släta figur vår statsminister gjorde under den senaste partiledardebatten i TV. Han blev utskrattad av publiken och SDs partiledare sopade mattan med spillrorna av honom.
Nästa stora parti, M, som svikit sina väljare under den gångna mandatperioden genom att inte bedriva oppositionspolitik och fortsätta på den inslagna vägen med "S-light" har skapat en vilsenhet bland traditionella liberalkonservativa väljargrupper. Hur det är med socialdemokratiska SD-sympatisörer har jag ingen aning om men de känner antagligen det samma. Vad skall jag rösta på?
Under sådana omständigheter kommer folk att rösta på SD - kanske inte för att de är ett alternativ, utan snarare för att visa sitt missnöje.

I förra bloggen skrev vi om ledarsidan för vår lokaltidning som kritiserar det parti som de säger sig stå närmast. i en ledare benämnd "M-som i meningslös" beskrivs ett parti som tappat fotfästet i verkligheten.
Efter det som hänt i den lilla kommunen under vintern/våren där ett flertal missförhållanden kommit till ytan är vi många som tycker att det är befogat. Det är ju trots allt bättre att säga ifrån än att vara tyst, eller att säga till barnen än att låta det gå - hur jobbigt det än kan vara. För deras egen skull.

Kritik kan bemötas på många sätt där det ena är att ta till sig och det andra är att avfärda. Generellt har företrädare för den lilla kommunen en taskig tradition att använda sig av sistnämnda - alltid avvisa - aldrig ha fel - alltid veta bäst.

Här kan du själv läsa svaret på ledartexten och bilda din egen uppfattning huruvida kritiken bemöts med ödmjukhet eller inte, huruvida svaret bygger förtroende eller inte och om även våra politiker borde tillåtas sitta i sin bubbla efter valet eller inte.
 
 
 

Vad händer i politiken?

Många säger alltid att vi är i en ny tid. Ett påstående som självklart bär sin riktighet i det faktum att var tid är ny. Frågan är bara vad som är nytt i dag som inte fanns i går och hur det beskrivs/uppfattas i dag jämfört med historieberättarnas bild någon gång i framtiden.

Just nu står vi inför ett val, i en mandatperiod som präglats av turbulens och ett väldans åsiktssvängeri.
Den stora frågan, som hänger med in i detta val, är den stora invandring som varit, hur dessa människor skall integreras i vårt samhälle och hur avarterna skall hanteras. Här skall många "roddare" se till att hamna på rätt sida floden när vårfloden lagt sig.
De som uppmanade oss att öppna våra hjärtan, de som påstod att det som komma skall är en gåva från himmelen och de som brunsmetat folk till höger och vänster skall positionera sig i verkligheten. En verklighet där det uppstått problem i boendet, skolan och inte minst med kriminaliteten.
En annan stor fråga som varit ett av IGTs stora intressen under en lång tid är "klimatkrisen" En kris som allt mer visar sig vara en uppdiktad historia för att skapa ett verktyg för storpolitiken. Här kan du läsa hur temperaturdata "knådats" för att kunna leda uppvärmningen i bevis. Det verkar inte som om MP kommer att lyckas få upp klimatet särdeles högt i medvetandet bland höstens väljare.

Ett annan fråga det inte talas så mycket är politikens på egen hand ihopkokade korrupta soppa. På alla nivåer ser vi kamraderi, eftergifter och konstiga ställningstaganden.
Där har vi den värdelöse polischefen som hängde sig kvar trots att kalsingarna höll på att blåsa av honom samtidigt som en generaldirektör härförleden plötsligt fick sparken - bara så där. Vi har övergreppen på landsbygden där folk körs över med regelverk i skogs- och jordbruk, utsläppta vargar och andra utvecklingshämmande begränsningar. Kanske är det inte konstigare än det man säger om gäster och fisk - de ruttnar efter tre dagar - även om det det tar lite längre tid innan ett samhälle korrumperas, vilket inte gör saken bättre.

Så den lilla kommunen
IGT har i ett flertal bloggposter beskrivit den situation som rått under många år.
Det är ett tragiskt aktstycke som Uppdrag Granskning beskrev i två program.
Det är ett tragiskt aktstycke som förtjänstfullt beskrivs på ledarplats i lokaltidningen enligt nedan. Jag tänkte inte beröra just det så mycket mer.
Läs denna, den senaste ledartexten, så förstår ni.
VT: Ni får säga till om ledaren inte får presenteras så här.
 
IGT fick sig en tankeställare i går då vår riksdagsman, Jörgen Andersson, berättade om hans senaste intensiva veckor i Konstitutionsutskottet och IMFs vårmöte i Washington.

Lite kort berörde han krafter och motkrafter i politiken.
Om vi betraktar SDs framgångar som en kraft och en följd av att folk vill visa sitt missnöje på politiken i allmänhet och inte som att 20% av sveriges befolkning blivit rasister. SD kommer sannolikt att vara lyckosamma även i detta val men förr eller senare måste de upp till bevis och ta ansvar i det dagliga arbetet och då brukar det bli motigt med regeringsmässighet och statsmannaskap för missnöjespartier. Det här har man sett runt om i världen. Det duger helt enkelt inte med en statsminister som inte klarar av en partiledardebatt i TV (Agenda 6/5) eller en ledande lokalpolitiker som står och blåljuger en TV-journalist rakt upp i ansiktet (Uppdrag Granskning, här och här). Folk blir helt enkelt förbannade och föraktfulla mot allt och alla som är satta att hantera våra gemnsamma angelägenheter.
 
På många håll har man sett att ruttna politiker och missnöjespartier som inte håller måttet skapat ett engagemang bland människor som traditionellt hållit sig utanför politiken. Människor som, likt många misnöjesväljare, tröttnat men insett att de själva måste ta tag i situationen om något skall hända. Därmed är en ny kraft skapad.

Är det vad som kommer att prägla den tid vi är i nu?