Crème fraiche

En av bondens produkter är fett - i form av mjölk. Ett sätt för industrin att få ut mer av fettet är att göra en lättvariant, t.ex. Lätt créme fraiche.

Den normalfeta frichen håller 34% och består av grädde och syrningskultur. Deras minifraiche håller 5%, vilket innebär att man kan få ut närmare sju gånger så mycket fraiche av samma mängd fett.  Det skapas marginaler för att marknadsföra vikten av att "äta fettfritt", en piffig förpackning och högre vinst. Det handlar alltså inte om dedicerad yrkesutövning, välvilja mot konsumenten eller respekt för bondens slit med att få fram råvaran.

Nu är det inte så lätt att få till det - för vi vill ju ha "samma" produkt - bara utan fett.
Går det?
Nej, självklart inte!

Arla tillsätter mjölkprotein (hoppas bara inte att de gör som Kineserna), och stabiliseringsmedlen pektin (E440 - om du inte visste det) och fruktkärnmjol (E410 - om du inte visste det). Det senare har Arla inför domstol medgett vara allergiframkallande. För att få rätt konsistens tillsätter de modifierad stärkelse.

Vill du äta något riktigt slibbigt skall du välja smaksatt creme fraiche. Det finns t.ex "kantarell & cognac" från Milko vilket onekligen låter lyxigt men det är bara skoj. Kantarellhalten ar 3,4% och andelen cognac ar 0,7% resten är framställt på kemsik väg. Blanda i svamp och cognac själv i stället!
Källa: Äkta vara av M-E Nilsson