Sista januari

... sista dagen att jaga med hund. Januari har numera blivit en full jaktmånad.

När jag var liten kunde man bara jaga hare så här års och fjorton dagar till. I och med nyårsafton ställdes bössan in (det var bössa - hagelgevär - för allt utom älg).
I södra Sverige har våra skogar beviltats med arter man inte kunde drömma om för 30 år sedan. Viltsvinen har, trots skräck för viltskador i trafiken och överfall på skogspromenaden, skänkt oss jägare en stor glädje. Glädje och spänning i jakten, engagemang hos viltvårdsintresserade och hundintresserade.

Vi hade en storjakt i socken i slutet av november. I princip kan man säga att vi hade fem paralella jakter. Över 40 skyttar, ett tjugotal hundförarare gav sig förväntansfulla ut i skogen denna tidiga novembermorgon. Barnen i skolan ordnade lunch åt oss i församlingshemmet (pengarna skall användas till skolresa - huuuu - säg inget - det är antagligen olagligt).
På eftermiddagen avslutades jakten enligt eutropeiska traditioner (eldar, hornblåsare etc) här på Stensnäs. Sammanlagt 18 grisar. Sju jägare hade skjutit sin första gris. Det blev en propagandaövning för jakten och en fantastisk upplevelse för alla inblandade. Aldrig har detta skett - och nu var det grisen som förde oss samman. Läs mer om detta på en av mina grannars blogg

Dovhjorten tycks åka med av bara farten när viltvårdsintresset ökar. Då passar dom på att ta för sig. Även dovviltet är ett fantastiskt tillskott jaktligt och, inte minst, kulinariskt. Så, gott folk, utveckling. Naturen står aldrig stilla. Där det finns mat - finns det alltid någon som äter. Om sedan maten är spannmål och majs till viltsvinen eller koldioxid till växtligheten spelar ingen roll. Äts gör det! Det är inte riktigt slut ännu. Formellt slutar jaktsäsongen för att övergå i nästa den siste juni. Det finns mycket kvar att göra, såsom dov en klar och solig februaridag, räv-/ grisvak och kråkor. Sen är det snart dags med förberedelser inför kommande säsong. Så rullar det på. Själv ska jag en sväng till England - vilket jag ser mycket fram emot. Återkommer om detta.