Så räddar vi INTE världen

Aktivisterna säger att vi inte skall starta igång kolkraftverk för de släpper ut koldixid som leder till ett sämre klimat som drabbar de fattigaste - u länderna.

Är det verkligen så?

Vårt välstånd bygger på att vi industrialiserat, ordnat med energi, skapat värden - ja, vi har t.o.m kalavverkat vår skog för att nå dit vi är i dag. Vartefter som vi blivit rikare har vi kunnat fixa till miljön, låtit skogen växa till sig och fått pengar över att hjälpa fattiga länder.
Det går numera att bada utanför Stockholms stadshus.
Det går även att bada i Västerviks hamn (det var skitigt må ni tro när jag var liten).
Det går att fiska lax i Stockholms ström.

Listan för att illustrera vårt välstånd kan göras hur lång som helst.

U-länderna då? Titta på satellitbilder med anledning av Earth Hour. Kolsvart i Nord Korea. Kolsvart i Afrika.

Hur ska dom få det bättre?

Har aktivisterna något annat recept än arbete, utveckling och handel för att skapa välstånd? Är deras recept, att inte bygga ut industrier, energiförsörjning och handel en bättre hjälp för fattiga länder? Tycker den fattiga människan i Afrika att det är bättre att svälta ihjäl, dö i AIDS, malaria, polio eller av någon antibiotikaresistent bakterie än att kanske drabbas av mer översvämning om 100 år?

Nej, det är inte lätt detta. Nu åker jag söderut och kollar glaciärerna - den kallaste, och snörikaste - vintern på länge.

Jag skall försöka rapportera on sight. Alltid hittar jag väl något om landsbygd, livet eller klimatet. Om inte så tar jag bara hand om livet.

Hare!