Svininfluensan - avräkningens tid är inne

I dagens SvD läser vi om massiv kritik mot hanteringen av svininfluensan.

WHO beslutar när och om en influensa skall betraktas som en pandemi. När så sker sätts ett antal avtalsprocesser igång eftersom många nationer kommit överens med läkemedelsindustrin om leveranser av vaccin. Sverige hade möjlighet att köpa 18 miljoner doser varav vaccin för ca. 400 miljoner aldrig användes, hur många som köptes vet jag inte. Läkemedelsindustrin beräknas ha tjänat 7 - 10 miljarder på affären.

Man kan leva hela livet som motvallskärring, syniker eller skeptiker - vad du vill. Jag känner ibland att det lutar åt det hållet för mig själv och det jag publicerar på IGT. Det grundar sig i min massiva misstro mot massans makt som ofta resulterar i hysterier och att alla säger/gör samma sak utan att tänka - flockbeteende. Då bara knyter det sig för mig - jag bara MÅSTE vara emot. Så är det bara och jag ber om ursäkt om någon av er blir stötta. Förr eller senare kommer jag att ha fel.

Grundfelen i svininfluensafallet är konstruktionen. En tjänsteman på WHO skall fatta beslutet pandemi eller inte. Till sin hjälp har hon ett antal rådgivande tjänstemän (hemligt vilka) - med sina rötter i läkemedelsindustrin. På kundsidan har hon ett antal politiker som för inget smör i Småland vågar ta risken att göra fel vars hjälpryttare blir sjukvården som kan visa effektivitet och i vissa fall tjäna pengar. Det blir, typ vinn/vinn för alla utom dom som pröjsar. Att situationen skapat spekulationer i det oändliga, som att det skulle vara läkemedelsindustrin själv som skapat influensan (den började i Mexiko till skillnad från "vanliga" influensor som börjar i Asien) gör inte saken bättre.

Samtidigt pågår det en urholkning av hälsoläget med en ökande andel antibiotrikaresistens, HIV/AIDS, kraftiga försämringar för psyksjuka och en ökad ineffektivitet inom sjukvården. Där tjänas det inga 7 - 10 miljarder per år. Där är det ingen som bryr sig.

Är det konstigt att man blir motvals?