Greenpeace och NGO:s i allmänhet

Inspirerad av en bloggpost på TSC om en av grundarna, Dr. Patrick Moore, numera avhoppad från, Geernpeace tänkte jag fylla på med ytterligare några tankar kring mänskligheten och en av våra grundegenskaper - gruppmentaliteten.

Som ni vet vid det här laget är IGTs ledstierna uttrycket att "när många säger samma sak, har var och en ofta inte tänkt så mycket", ursprungligen kläckt av Platon - tror jag - och tillskrivet många andra. Det säger så mycket om människor, tycker jag. Det är tillämpbart på många politiska frågor såsom t.ex klimatdebatten, vargdebatten och vindkraftsdebatten, för att ta några aktuella frågor.

Oftast är det så att en extrem ståndpunkt etablerar sig långt före allmänheten haft anledning att ta ställning. Skälen härför är att frågan kapats/skapats av någon NGO, t.ex Greenpeace, WWF, eller Naturskyddsföreningen. Stärkta av sitt "stöd" från, som de uppfattar allmänheten men i själva verket bara är en liten klick, sprider de budskapet om jordens undergång, nödvändigheten av varg i vårt grannskap, hur viktigt det är att sluta äta kött eller vindkraftens lov - trots att mänskligheten sedan länge insett att vind är en kass kraftkälla. De inblandade blir helt euforiska och stöttas av likaledes okunniga och entusiastiska journalister.

Efter ett tag börjar de kritiska rösterna att höras. Till en början tystas de ner med gammal traditionell gruppmobbing såsom, "vad har du för alternativ teori?", "vem är du som säger det?", ren utfrysning såsom indragna forskningsanslag, förklenande tillmälen eller mordhot och trakasserier som är aktuellt i dagarna med anledning av den skydsjaktsbeslutade vargen i Kronobergs län. I det här stadiet börjar det bli otäckt. I det här stadiet hoppade Patrick Moore av Greenpeace. Mobbarna och fanatikerna hade tagit över.

På det här viset stärker NGO sina positioner. De äter sig in i samhällskroppen med helt odemokratiska metoder. Jag håller på och läser en rapport om vargar som ger en helt annan bild av vargen än den som sprids av NGOs om det harmlösa djuret som har lika stor rätt till naturen som vi andra. En del av rapporten översattes till norska och publicerades på Norges motsvarighet till Naturvårdsverket. Fanatiska NGOs fick dem att ta bort den från hemsidan och bränna alla skrivna exemplar! Jag återkommer till det.

Som ni förstår, och redan förstått, är jag ytterligt skeptisk till NGOs.

Skall man se det positivt så brukar det falla på hälleberget när allt fler tvingats ta ställning och/eller de ekonomiska realiteterna kommit till allmän kännedom. I dagens pappersupplaga av SvD skriver Susanna Baltscheffsky om klimatet som en ickefråga i USA - det har helt enkelt gått så långt att politiken satt sig på tvären. Så viktigt var det med undergången den här gången. I USA har det gått för långt - det finns människor som inser kostnaden och det tveksamma/uteblivna utfallet. Här hemma har dom ännu inte gett upp. Under tiden gäller det att tysta så många kritiker som möjligt, eller åtminstone inte ge dom luft under vingarna. Det fina i kråksången är att sanningen segrar till slut, trots att vägen dit kan kosta mycket pengar.

Läs mer om Moore på i Katternös (ett Finskt energibolag) kundtidning 3/2011
Den som vill han köpa Moore:s bok, The Confession of a Greenpeace Dropout här.

Tack för tipset, TCS