När tar tokerierna slut?

Jag började min bloggbana strax innan det ödesdigra klimatmötet i Köpenhamn. Ni minns säkert det stora mötet som skulle resultera i en global överenskommelse om utsläpp, "förnyelsebar" energi och hjälp till "drabbade" U-länder. Ni minns kanske Al Gore, oraklet som skörtade upp en hel värld, oraklet som aldrig ville svara på frågor, oraklet som, utan att blinka, påstod att "vetenskapen är klar och därmed är det bara att köra på", oraklet som bara försvann.
Nu var det inte bara Al Gore som försvann - hela frågan försvann, trots propagandamedlöparna i svensk och internationell press. Tyvärr har det inte gått att stoppa helt. Vi lever med följderna av många populistiska beslut i klimatets namn där vindkraft (länken bara en sida av det), höjda el- och bränslekostnader är några exempel.
 
I morgon avslutas det 19:onde klimatmötet i Warsawa. Det startades den 11:e november. Visste du det? Det har inte gjort så mycket väsen av sig. Varför?
 
Det finns naturligtvis många svar på frågan där det övergripande är att mötet inte gått medias väg. Det finns helt enkelt inga smaskiga rapporter om stigande hav, smältande glaciärer och försvinnande öar. Det finns bara en värld som är som vanligt, förutom att fler och fler flyttar till städer som inte är dimensionerade för vare sig stormar eller skyfall.
 
En annan aspekt är U-länderna som vädrat morgonluft i klimathysterins spår. Då, när det begav sig, talades det om en fond som alla I-länder skulle finansiera (Sverige har viss redan kastat in 300 milj) som under det korrupta FNs försorg skulle dela ut pengar till "drabbade" fattiga länder. Låter fint, eller hur?
Det är bara det att I-länderna målat in sig i ett hörn, med U-ländernas frustande käftar framför sig som vill ha pengar för än det ena och än det andra som kan påstås vara I-ländernas fel. Nu gäller det att komma ur detta hörn så smidigt som möjligt.
 
Ja, det var dagens analys av världsläget från IGT och Uknadalen. Ha en riktigt bra dag i novemberregnet - i klimatförändringarnas tid - i vår tid - i den tid som rullar på så som den alltid gjort.
 
Tack för tipset, klimatupplysningen.