Sverige går före - igen

Jag hade just besök av ett känt svenskt skadedjursbekämpningsföretag. Ni vet, så här års kommer de små äckliga mössen in i stugvärmen. Råttorna håller som väl är till i ekonomibyggnaderna om dom förekommer. Man måste hålla efter dom och vi som bor på landet tar ofta hjälp av sagda firma som kommer och lägger , det för mössen obehagliga och sedermera livsavslutande, giftet. För er som bor i sta´n fixar antagligen fastighetsägaren detta men ett växande problem är den allt växande råttpopulationen.

Det gift man använt sedan en mycket lång tid tillbaka innebär att blodet tunnas ut (ungefär som Waran gör för hjärtsjuka), läcker ut i kroppen varvid man skulle kunna säga att de förblöder till döds. Skulle ett barn eller husdjur, oftast hundar som verkar vara dummare i detta sammanhang, få i sig giftet ger man dom en spruta med K-vitamin som får blodet att koagulera.

Nu är det någon djuping någonstans som sett till så att detta gift inte får/kan användas efter januari månads utgång. Antagligen tycker man synd om mössen som skall förblöda till döds. Stackarna.

I dess ställe kommer ett gift som gör att mössen somnar in och aldrig mera vaknar. Gulligt, kan tyckas.
Om hunden får i sig detta nya gift finns inget botemedel. Om det är snällare mot mössen vet jag inte. Grundintentionen att ta dom av daga borde ju redan den ses med oblida ögon av dessa mänsklighetens, eller snarare råttslighetens, räddare. Varför man då skall vara juste med avlivningsmetoden blir för mig lite oklart.

Förutom "humanism" (hur man nu kan säga det om djur) mot mössen skönjer jag det gamla vanliga tramset att "Sverige skall gå före"** övriga Världen och det skall bli kul att se om Europa eller någon annan kommer efter.

Detta får mig att ställa en, vid det här laget, sliten fråga: Vad är det för vits att sätta på sig ledartröjan/gå före om ingen annan deltar i tävlingen? Hur vet man att det är rätt tävling vi deltar i?

 
** Länken är bara ett exempel på att snacket om att "Sverige skall gå före" - inget ställningstagande i sak