Vilse i pannkakan - "proteinskifte" på nyhetsplats

I konkurrens med nyheter typ att Mellanöstern står i brand, presidentval i USA, ökad Rysk militär närvaro i vårt grannskap och en begynnande taskig ekonomi som en följd av en rad "naiva" politiska beslut (eller brist på beslut) i landet slår SvD upp "proteinskiftet" på två hela uppslag i söndagsutgåvan av sin alltmer urvattnade publikation.

Vad är detta? Trams eller verklighet?

I förstone så förleds man tro att något nytt är på gång vilket stärks av uppföljaren i dagens tidning (det kommer mer - har dom lovat) där man gjort en undersökning som ger vid handen att en herrans massa människor kommer att minska sin köttkonsumtion - inom några år.

Det är fina grejor, må ni tro. Proppat med diagram över det antal kilo kött vi stoppar i oss per person i detta land. Men inte i år, inte förra året utan 2014.
IGT är misstänksamt, som ni säkert förstått vid det här laget. Jag skulle inte ha något problem med en artikelserie om en verklig företeelse. Jag menar om det verkligen vore så att folk slutat äta kött och gått över till linser eller vad det nu kan vara som lockar smaklökarna bort från en saftig biff. Nu är det inte så, nu är det bara några tomtar som sitter och tittar i sin egen lilla kristallkula. Även Hökmark har uppmärksammat det hela på sin Facebooksida.

Om man är snäll, skulle det kunna vara ett uttryck för en önskan från en engagerad person som tänker att om man skriver mycket om något kan den gå i uppfyllelse. Frågan som då inställer sig är om detta skall axlas ev en självutnämnd journalist. Hen kan skriva en bok i ämnet i stället för att dölja budskapet på nyhetsplats i en av våra stora tidningar.
Är man elak, misstänksam eller synisk skulle man kunna betrakta det hela som ett infernaliskt propagandajippo.

"Gilla" eller "inte gilla", är viktigt nu för tiden och jag gillar inte kvasinyheter av det här slaget. Jag gilla inte propaganda vare sig det kommer från vänster eller höger. Ibland genomskådar man inte propagandans infernaliska knep men man måsta försöka. Man måste ifrågasätta och det är vad jag gör nu.

Det är möjligt att vi kommer att äta mindre kött men inte för att folk är rädda för en himmel som faller över oss. Det kan ske för att det erbjuds godare och/eller billigare alternativ vilket kräver en helt ny produktionsapparat - det är inte bara att börja odla bönor så där. Det kräver lämpliga marker, engagerade producenter och en fungerande logistik.
Vi kan tvingas äta mindre kött för att det inte finns att tillgå vilket i sin tur kan vara en följd av faktorer utanför allmänhetens kontroll. Det sägs att affärerna gapar tomma efter någon dag av brutna leveranser från distributionscenter och/eller utriket.

Tänk vad mycket bättre det vore om man slutade med kvasiföreteelser som klimat, jämställdhet, hållbarhet, klimatsmart och ägnade sig åt frågor som berör vårt lands utveckling, typ småföretagande, landsbygd, sjukvård, skola, försvar eller rättsväsende. Därmed inte sagt att jämställdhet är oviktigt och därmed sagt att klimat, hållbarhet och klimatsmart är det.