Vad är det som är så svårt?

Nu har Tyskland, Danmark och Sverige gjort fullskaliga experiment med "förnyelsebar" el sedan många år tillbaka. Det som sedan början av 1980-talet skulle vara den "rena" lösningen på våra energiproblem kan nu på "riktigt" konstateras som icke fungerande.

Den "gröna" rörelsen fick sin luft av dessa villfarelser och visst lät det bra, men samtidigt så enkelt att alla och en var borde frågat sig om det verkligen kunde vara sant. Ett ganska enkelt tankeexperiment borde givit vilken normalbegåvad person som helst insikten om att sol och vind inte kan generera stabil el dygnet runt, året runt.

Den Australiska delstaten South Australia har satsat så mycket på dessa vansinnigheter att det understundom leder till blackout i elsystemet, nu senast mitt i deras sommar då det används mycket energi för att kyla bostäder, butiker och andra utrymmen.
 
Det som så många varnade för redan i samband med kärnkraftsomröstningen blev verklighet. Den våta drömmen bland flummiga, Kånkenbärande, södertyper sprack efter 35 år.
Den, drömmen, blev en mardröm för människor som fick sin vardag på landsbygden förstörd. Det blev katastrof för tyska familjer som drevs i misär på grund av höga elräkningar och vårt landskap förstördes på ett sätt som gjorts så många gånger tidigare genom historien (industrialiseringen, bergsbruket, baggböleriet mm). Det blev katastrof för många investerare då kalkylen inte gick ihop.
 
Nu verkar det emellertid som om EU håller på att byta fot, Merkel gå mot ett nederlag och att svenska politiker förbereder ett "vi-har-varit-naiva" försvar - för inte kunde väl de förstå vad som var på väg att hända (OBS Ironi).
 
Teknikutveckling är lösningen där ledordet skall vara att ny teknik måste vara bättre än den som ersätts. Vindkraft är varken ny eller bättre. Solkraft må vara ny men den är inte bättre.
 
Hur svårt kan det vara?