Lurade igen!

Det numera rikskända bygget på den unika tomten i den lilla staden på skäret skakar än en gång av skandal.

Som bekant är det Alm Equity som byggt huset bestående av 38 bostadsrättslägenheter till ett pris som aldrig skådats i vår del av världen. Sanningen sägandes har ej heller bostadsrättsföreningen höstat in särdeles mycket pengar från lägenheter sålda till det priset.
Redan från början var ett tiotal lägenheter avsatta för boutiquehotell. Dessutom gick försäljningen dåligt förra året varvid frontfiguren Björn Ulvaeus fick lätta plånkan och köpa ett tiotal lägenheter. Utöver det kanske 5-6 lägenheter är sålda "på riktigt".
Det finns några kvar - om Du är sugen!

Ju mer som kommer fram runt projektet så känns det som att storstadsbyggaren skörtat upp bonnläpparna ordentligt. Eller tänk dig ett gäng stadsduvor på semester bland de fredliga, kuttrande, artfränderna på Rådhuset i den lilla stadens lugn. Eller några feta, långhåriga, våldsbejakande och västkostymerade motorcyklister på gångstråket. Då blir det cirkus- då skall vi ha allt och det är vi som bestämmer!

Så har det varit även i den lilla kommunen. Bolaget köpte marken för skit och ingenting. De fick kommunen att investera över 30 miljoner i markarbeten bryggor och gångstigar runt bygget. De lurade politikerna att tro att det fanns ett behov av flygplats för "affärsjetplan" som resulterade i ytterligare 12 miljoner i ett meningslöst flygplatsbygge. Allt detta är väl beskrivet i två  program från Uppdrag Granskning. Det första här och det andra här.

Inte nog med det. Man byggde huset 15% större än vad bygglovet medgav!
"Oansvarigt" säger en av bonnläppspolitikerna (MP), som om det var ett misstag att det blev för stort.
- Oj, blev det så stort, kanske arkitekten sade.
Eller så kanske han skyllde ifrån sig på gubbarna, som hade taskiga måttstockar.

Nej, det är inget misstag! Det är i allra högsta grad medvetet av storstadsbyggaren, som varit med förr. Alm är ett börsnoterat företag som byggt bostadsrätter i storstaden under hård konkurrens. De visste naturligtvis att det här projektet inte skulle ge kassaskåpssäkra intäkter - om man säger så. I det perspektivet är det inte så svårt att förstå varför de gamblat med en större yta som ger mer intäkter till en relativt låg marginalkostnad.
 
Nästan ingen bonnläppspolitiker vill uttala sig om det här utan de väljer att prata om "skärmtaket", som innebar 40% utökad byggyta, som något positivt för besökarna.

Hur mycket ger det då?
Jag avrundar lite här och var till byggarens fördel (man skall inte bråka med jätten Glufs-Glufs i oödan)
 
1. Byggnaden har en markyta om 1.000 m2 - inte helt säker här men tomten var på 1.000, därefter har man fyllt på ute i havet. Ändrar gärna om någon kommer med en riktig siffra. Principen står dock fast.
2. + 15% ger 150m2 - i varje plan.
3. Om vi förenklar det har vi 5 plan vilket ger 750m2
4. 750 x 80.000/m2 innebär ökade intäkter om 60 miljoner - eller 40 miljoner om vi avrundar till 500m2!
Vilket i värsta fall kostar 200.000 i byggsanktionsavgift, jämte material och byggkostnader.

Bra va? För dom!