Den lilla kommunen darrar!

I kväll sänds det första programmet av två om den lilla kommunen. Braskande rubriker i dagens lokalblaska förtäljer oss att de står väl rustade inför en väntande attack.
En superspecialist, som minsann jobbat på Radiosporten och senare som kommunikationschef för Frölunda, har medietränat den lilla kommunens alldeles egna "HR- och Kommunikationschef" under en hel dag enligt den lilla kommunens alldeles egna "kommunikationsstrateg" (många är dom och fina titlar har dom). Det ni, det gör nog susen!
 
Det här är kommunalrådet - han som gick in och "räddade" M
 
Nu står vi alltså där, knappt 12 timmar innan UG skall sända sitt program. Det har föregåtts av en febril aktivitet i akt och mening att ta udden av det som komma skall genom att förmedla budskapet att den lilla kommunen aldrig gör fel.

Lite basic instinct kan tyckas - Vi har inte gjort något fel! Lite som grisen när bonden försökte klippa honom - jag har ingen ull! Så gör alltid den lilla kommunen och dess företrädare när de ertappas med fingrarna i syltburken. Det är en sjuka som spritt sig bland bolag och tjänstemän.
Ett alternativ är att lyssna på medborgarna, avgivna domar och regelverken för att därefter försöka utveckla kommunen till en plats där folk är stolta och nöjda med sin förvaltning.

Kommunalrådet satt tidigt till en egen "oberoende" juristgranskning för att på så vis förekomma UG. Det lyckades så tillvida att den kunde presenteras i förra veckan. Surprisingly tolkade de högt styrande denna utredning som att kommunen "friades" - inget fel begånget alltså. Känns det igen?
Men så enkelt är det inte. Kommunen kritiseras på flera punkter liksom oppositionsrådet. Läs rapporten här.

Vad hände med gubben i glashuset?
För några veckor sedan skrev IGT att det skulle bli intressant att se oppositionsrådet när han försöker klampa ur det glashus han ställt sig i på alldeles egen hand. Han hade ställt sig där bl.a genom att Tippex:a handlingar som begärts ut av UG. Så gör man naturligtvis inte om man gör anspråk på att vara en folkets företrädare.

Dagens tidning får väl betraktas som kronan av hans glashusexit som enligt IGTs uppfattning inte ter sig helt ljudlös.
Han har, i ett flertal insändare försökt förminska det hela genom att ständigt påstå att han strukit över två meningar - av tusentals utlämnade mail. Det låter väl inte så mycket?
Han försöker trumma in att han "friats" av juristutredningen när det i själva verket är så att de talar om handlingen som eventuellt tjänstefel - vilket är brottsligt. En jurist säger aldrig att något är brottsligt innan det konstaterats i domstol, särskilt inte som man är köpt konsult av den, evetuellt, felande. Fortsättningen i denna del får utvisa huruvida det varit brottsligt eller inte - till dess skall han betraktas som oskyldig i enlighet med rättsstatens principer.Han skall dock inte betraktas som oskyldig för att han själv säger det. Ser ni skillnaden?

Han offergör sig själv när han inleder med att stoltsera över det fantastiska stöd han har bland sina partikamrater samtidigt som han berör eventualiteten att framstå som en ömklig figur när väl programmet kommer i etern.
Det är minsann synd om mig - jag har inte gjort något och har jag gjort något så var det bara lite. No hands! Tack för ert stöd!

IGT har skrivit om det här så många gånger - det här handlar inte om två strukna meningar. Det här är bara toppen på toppen av isberget.
Det handlar om en kommun i total missmanagement där, föroppningsvis med goda intentioner, tjänstemän och politiker låtit förvaltningen spåra ur totalt. Den har vuxit över sina bredder med strateger hit och strateger dit vilket mer än väl illustreras av "Hr - och kommunikationschefen" samt "kommunikationsstrategen" ovan.
Organisatoriskt har det skett genom en omfattande bolagisering där de kommunala bolagen tar för sig mer och mer på bekostnad av det privata näringslivet. De politiskt tillsatta styrelseledamöterna tystas vilket ger allmänheten minsta möjliga insyn.
Det ena projektet efter det andra har misslyckats. Föremålet för kvällens UG-program är ett bygge som påståtts vara Björn Ulvaeus gåva till barndomsstaden när det i själva verket är som vilket kommersiellt projekt som helst där Björn U bara lånat sitt namn (nu har han förvisso tvingats hosta upp lite pengar eftersom lägenheterna inte gått att sälja) mot lite manna i ersättning. Nästa vecka behandlas ytterligare ett vansinnesprojekt i form av Västerviks flygplats.
Inkompetensen i den kommunala ledningen tar sig ytterst i uttryck av en sanningsglidande och livrädd kommunchef som ens en gång inte vågar bo i den kommun han är satt att leda.

Om de här krumbukterna kring några TV-program lyckas - om man med lyckas menar att lugnet åter lägger sig över den lilla kommunen - så är det inget annat än en tvättäkta Phyrrus seger, en taskig brandfilt på brasan eller en bomb med fördröjd detonation.
Nu har alla möjlighet att glänta på en liten lucka i det kommunala bygget och företrädarnas personliga förmågor.
 
Det här är oppositionsrådet - kompisen till han ovan. Vad blir bättre av att programmet visas?

Trots att IGT i grunden delar liberalkonservativa värderingar med M så är det svårt på lokalplanet. Den sista förtroendeposten lämnas i och med nästa veckas årsmöte.

Därefter kan IGT ägna sig åt granskning inför kommande val och fler är på tåget. Det behövs!
 
Lite länkar
Västerviksposten: Även den andra lokaltidningen, som numera har samma ägare som den första, har kommenterat kommande program här.
 
SVT: Orkar du inte vänta till kvällen kan du få dig lite till livs här.
 

Kommentera här: