Klimatkompensation i skogsbruket

Vid det här laget tror jag att ni vet vad jag tycker om klimathysterin. Max, dom med hamburgarna ni vet, planterar skog i Afrika för snabbmaten vi köper, (en del) turister köper utsläppsrätter mm.mm.
Jag har alltid hävdat att skogsbruket, som tar upp koldioxid, skall kompenseras för det, om nu det här med CO2 är så farligt för klimatet. Det är uppenbart så farligt att staten kan ta betalt för det i form av skatt - då skall således även det omvända råda.
Häromdagen skrev jag om ett experiment i den riktningen som pågår i Norrland.

Eric och Charlotte Ljungberg har startat en förening som skall kunna mäkla klimatavlatsbrev mellan skogsägare och klimatchickens. Det bygger bl.a på ett intensivare skogsbruk än vanligt. Läs mer....

Eric och Charlotte, ser nöjda ut.

Antibiotikaresistens

I dagens SvD skrivs (hittar inte artikeln i nätupplagan) det om sjukhussjukan eller antibiotikaresistensen som är ett allt ökande hot mot människor som åker in på sjukan eller av olika anledningar får nedsatt immunförsvar. Antalet fall ökar dramatiskt år från år och är nu uppe i 4.800 fall per år. 4.800 personer som får sina liv förstörda utan att det i princip görs någonting. Åja, en och annan smittskyddsläkare uttalar sig och säger att man forskar och försöker hålla rent på sjukhusen. Samma sjukhusläkare som skrämde skiten ur oss med svininfluensan förra året. Dom som fick oss att stå i kö på gator och torg för den där eftertraktade sprutan. Influensan som slutligen drabbade färre än en vanlig säsongsinfluensa. (jag var som bekant skeptisk, surprise!)

Jämför hanteringen med dessa 4.800 människor med det jämförbart lika stora antalet som skadas i trafiken. Se vad pengar vi satsar i polisövervakning, två plus ett väg, bilbesiktningar, vägskatter och byråkrater. Jag vet, man kan inte jämföra men det är ändå faschinerande att se vad teknokraterna får att röra sig med i form av pengar och begåvningar när det gäller "grabbjobb". Några sjuklingar på ett sjukhus är inte lika sexigt. Man sanna mina ord, dubblas detta varje år är det 10.000 personer nästa år, 20.000 året efter o.s.v. Förr eller senare kommer huvuden att rulla om det så är inom sjukvården, livsmedelsindustrin eller byråkratin. Ta tag i det nu, innan det är för sent!

I den här atrikeln säger bl.a. Göran Hägglund att antibiotikaresistens är ett lika stort hot som klimathotet. Jo du! Vakna! Har du läst IGT kanske? Det är vad jag hävdat hela tiden, fast bara nästan. Jag har sagt att antibiotikaresistensen är ett större hot som det kanske går att göra något åt. I stället för att slösa massa pengar på tveksamma klimatåtgärder, klimatkongresser, klimatskatter och klimatavgifter kan ni fixa ett av vår tids stora och allt växande problem.

Men det är inte lika kul för en megaloman, teknokrat eller politiker. Det är roligare att åka och ljuga på någon varm plats, äta gott och dricka drinkar med paraply. Det är roligare att brösta upp sig över något "stort" som aldrig kan ge något synbart reultat. Så funkar en tvättäkta megaloman.

Gamla lösningar på nya problem

Här på landsbygden har vi alltid fått vara fiffiga i vår problemlösning. Funkar inte den ena lösningen får man hitta på något annat. Det viktiga är att återställa någorlunda funktionalitet, vilket bl.a kan göras med svets, hammare och spik, snöre eller silvertejp. Ibland får man bita i det sura äpplet till dess att det blir vardag och man tvingas krypa till korset genom att betala någon som verkligen vet hur man skall göra. Snålt och oplanerat kan tyckas, vilket även illustreras i och med den kritik som kan resas från hustru och övrig familj. Hur som än är kan det vara en strategi för oss som är satta att hantera stora värden, stora hus, maskiner etc. med lite cash. Då får man, kort sagt, vända på slantarna.

Det nya i vårt "utvecklade" samhälle är att denna strategi även nått de styrande. Nu har vi kommit till vägs ände vad gäller misslyckad energipolitik. 30 år av totalt vansinne toppat med "privatisering" har lett till att människor inte har råd att bo i sina hus. Delar av basindustrin stänger för att elen är för dyr. I gårdagens Aftonbladet gjordes en sammanställning av Nordens elpriser där man konstaterar att en svenk familj spenderar 18% av sina inkomster på el. Man säger förvisso att elen är dyrare i Danmark men att andelen av lönen är lägre. Det är antagligen ett resultat av högre löner (Sverige har nästan den lägsta medelinkomsten i Europa) och lägre elkonsumtiom (inte lika kallt som här).
Allt detta stör naturligtvis folk och när det börjar jäsa ute bland oss människor brukar våra folkvalda opportunister vakna. Så och industriminister Olofsson. I brist på lösningar föreslår hon lågenergilampor, ytterligare isolering av huset och nya fönster. Men hallå Maud! Nu är det väl ändå dags för skärpning! Här har Per Welander räknat på konsekvenser/effeker av Mauds oerhört listiga och lantliga lösning på elkostnadsproblemet.

Tåg vet vi alla att man inte kan lita på, vare sig det är pendeltåg till jobbet i Stockholm, långresor eller godstrafik. Tiden har sprungit ifrån tåget, trots att det i en hel del situationer är ett alldeles utmärkt alternativ. Åratals av bristande underhåll av tåg och banor, som bolagiserats, har gjort situationen ohållbar när det är kallt, varmt eller lövigt på rälsen. Värst, eller mest märkbart, är det under stora helger med många resenärer, typ jul. Då fylls avresehallarna med förväntansfulla människor som, vartefter tiden går, blir mer och mer irriterade och otåliga. Den här julen var det så illa att det ens en gång inte var säkert att alla skulle hinna fram till julfirandet.
Självklart är det då någon politiker som skall rycka ut och juta olja på vågorna. Denna gång var det infrastrukturminister Elmsäters-Svärd, vars lantliga lösning på problemet var att man kanske skulle förberda sig på att fira jul någon annan gång. Påsk kanske?

Men snälla! Såväl elförsörjning som infrastruktur är ert jobb. Många är beroende av det, hela samhället påstås det. Då duger det inte med lösningar som jag kan ta till när pannan eller vattenpumpen djävlas en fredagkväll.

Som en liten bonus för er som tycker att elen är för dyr kan du, i länken nedan, läsa om den långhårige meteorologens lösning på problemet. Tycker du att det är för dyrt köp ett eget kraftverk. Personligen tycker jag att det ligger mycket i påståendet men lika lite som man byter fönster eller tilläggsisolerar i en grisblink köper man ett eget kraftverk. I hans fall handlar det om andelar i ett vindkraftverk där han påstår att han köper el till självkostnadspris. Staten kom just på att det var billigare för den långhårige m.fl. och fläskade på beskattning som om det vore ett sk. egenuttag. Så var det roliga slut.
Själv närmar jag mig realiseringen av eget kraftverk. Planen är att en prototyp skall stå klar under våren. Det handlar om sk. förgasning, eller gengas som man sade under kriget. Jag är som besatt av att koka min egen el. Kanske inte så mycket för att det skall bli billigare som att minimera kontakterna med stat, nätbolag och elproducenter. Jag inbillar mig att det förlänger livet. Kalla det gärna en lantlig lösning.