Svar från Scan

Jag fick svar från Scan enligt följande:

Hej Wolter,
 
Tack för din input, det är alltid viktigt för oss att få synpunkter från våra konsumenter.
Jag är bl a ansvarig för produkten Ädelfilé East och ska förklara hur jag har tänkt och varför vi kallar den Ädelfilé.
Jag har utgått från definitionen för filé som är en benfri mör produkt.
 
Från Wikipedia
Filé (av franska fillet) är en styckningsdetalj för kött. Filé är en mycket mör köttbit, och är i allmänhet den styckningsdetalj som kan säljas till det högsta priset. Exempel på filé är oxfilé och fläskfilé.
 
I de flesta fall utgörs filé av långa ryggmuskler från det slaktade djuret, framför allt psoas major.
 
Kycklingbröst kallas något inkorrekt för kycklingfilé, eftersom även denna är mycket mör.
 
Andra exempel på produkter förutom fläskfilé och oxfilé som också kallas filé är ytterfilé (vedertaget i resy´taurangvärlden och nu även inom dagligvarughabdeln, är benfri kotlett i likande form som en fläskfilé) kycklingfilé (som är av bröst), kycklinglårfilé och kycklinginnefilé (motsvarigheten till fläskfilé på kyckling).
Ädelfilén är rullen från skinkan. Skinkrullen är idag en mycket outnyttjad köttmuskel eftersom den är den möraste muskeln på skinkan. I princip lika mör som en Fläskfilé. Det är mycket liten skillnad. Fördelen med ädelfilén jämfört med Fläskfilén är att det inte finns några hinnor eller sträng att skära bort och att den också har ett lägre konsumentpris än fläskfilé.
Ädelfilé är alltså en benfri mör köttdetalj, vilket stämmer mot definitionen för filé.
Jag kan inte utläsa ifall du provat produkten, men har du inte gjort det så gör gärna det. Grilla den till 65 grader i innetemperatur och lägg på glazen mot slutet av grillningen. Skiva upp på samma sättt som en Fläskfilé.
 
 
Jag har fått inspel från många konsumenter om att Ädelfilén både är smakrikare och godare än en vanlig fläskfilé, vilket inneburit att de köper den före Fläskfilén.
 
Hoppas att mitt inspel gett dig en bild av varför produkten heter Ädelfilé.
 
Hälsningar
Martin Pardell
________________________
Produkchef kött och bacon
Scan AB

Kommentarer:

1 Fnords:

Men sicket orpon. Inledningsvis från wikipediasidan han pekar ut:



"Filé (av franska fillet) är en styckningsdetalj för kött"



Be honom peka ut på ett styckningsschema vilken del/detalj som är file. Lite senare i samma artikel:



"Kycklingbröst kallas något inkorrekt för kycklingfilé, eftersom även denna är mycket mör."



vilket stödjer din ståndpunkt, att mörheten inte räcker för att kalla en bit "filé".



Jag undrar om hr. Pardell är läskunnig öht...

2 Wolter:

Ja men det är väl för bedrövligt att man ska behöva diskutera med Scan vad som är en filé.



Det är som om man skulle behöva tjafsa med Holmen vad som är en tall eller gran.



Detta görs bara för att vilseleda och tjäna mer pengar utan att behöva betala bonden.

Kommentera här: